Kawior z bakłażana z warzyw pieczonych na węglach
OZornik 14 października 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Kawior z warzyw pieczonych na węglach okazuje się bardzo aromatyczny, gęsty i smaczny. Dobrze smakuje z pieczywem oraz jako dodatek do dań głównych.
Złożoność: przeciętny Porcje: 15 Gotowanie: 4 godzinyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 15 PORCJIbakłażany 15 szt.papryka czerwona 15 szt.olej roślinny 180 ggłówka czosnku 4 szt.cukier 60 szt.ocet jabłkowy 40 gsól 35 grświeża kolendra 1 pęczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie warzywa na kawior upiekłam na węglach.
Krok 2
Pieczone warzywa sprawiają, że kawior jest bardzo aromatyczny i gęsty, a nie wodnisty.
Krok 3
Po upieczeniu wszystkie warzywa należy pozostawić na godzinę do ostygnięcia. Paprykę oczyszczono z nasion i skórki.
Krok 4
Bakłażan i czosnek – z pieczonej skórki.
Krok 5
Zmiel pieczoną paprykę, bakłażany i czosnek przez maszynę do mięsa. Obrana papryka waży 1200 g, bakłażany – 2000 g. Dodano olej roślinny, cukier i sól. Dusiłam warzywa około 30 minut. Dostosuj sól i cukier według własnego gustu.
Krok 6
Na koniec gulaszu dodałam duży pęczek posiekanej świeżej kolendry i octu jabłkowego. Wszystko razem gotowaliśmy przez 5 minut.
Krok 7
Kawior przełożyłam do wysterylizowanych słoików i zamknęłam pokrywki. Z tej ilości warzyw wyszło sześć 0,5-litrowych słoików.
Krok 8
Kawior z warzyw pieczonych na węglach okazuje się bardzo aromatyczny, gęsty i smaczny. Smacznego.
PRZYDATNE RADY
Aby ułatwić obieranie pieczonych warzyw, przykryj je folią lub włóż do torby na 30 minut.