Kawior z bakłażana z Fekły Tołstoja
gastronomia 20 sierpnia 20070,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIOlej słonecznikowy – 2–3 łyżki. l.1 duża główka czosnkumały pęczek kolendry i pietruszkisól i czarny pieprzocet jabłkowy – 1 łyżeczka.4 małe cebule6 dużych bakłażanów Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Całe bakłażany (nie odcinając ogonków) nakłuć w kilku miejscach widelcem, posmarować olejem, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Krok 2
Pieczemy przez 20 minut, następnie na blachę dodajemy cebulę przekrojoną wzdłuż na pół i posiekaną, nieobraną główkę czosnku. Piec do miękkości, 30 minut.
Krok 3
Wyjmij, pozwól warzywom lekko ostygnąć, usuń skórkę z bakłażanów, a czosnek i cebulę obierz z wierzchniej warstwy (czosnek można po prostu wycisnąć z ząbków). Zmiel warzywa przez maszynę do mięsa, dodaj posiekane zioła, 2-3 łyżki. l. olej słonecznikowy, ocet, doprawić do smaku. Pozostaw kawior w lodówce na jeden dzień i podawaj.