Kawior z bakłażana z dynią, po portugalsku

Kawior z bakłażana z dynią, po portugalsku

Yuna 11 lutego 2020 r4,67(3)Dodaj do ulubionychUdziałKawior z bakłażana z dynią, po portugalsku Do przepisu

Po prostu wspaniały kawior warzywny! Smacznie, aromatycznie i zdrowo – miłośnicy bakłażanów i dyni będą zachwyceni. Autorem tego przepisu jest Senor Pattiash z Madery, który zaleca nie zmieniać proporcji i technologii przygotowania kawioru.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 135,87 kcal/porcja Porcje: 14 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minut Używany: 3,10 g/7,30 g/17.03PiekarnikPieczenieKuchnia portugalskaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSzybkoSKŁADNIKI NA 14 PORCJIbakłażany 1,5 kgdynia 1,5 kgcebula 2 szt.czosnek 1 główkajabłka 4 szt.papryka 1 łyżeczka.oliwa z oliwek 100mlsól do smakuczarny pieprz 0,5 łyżeczki.orzechy włoskie do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj warzywa na kawior. Wszystko dobrze umyj i wyczyść. Obierz jabłka i bakłażany. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.

Krok 2

W jednym pojemniku wymieszaj bakłażany z cebulą, dodaj połowę ilości papryki, pieprzu i soli do smaku. Wlać olej roślinny i wymieszać.

Krok 3

W innym pojemniku wymieszaj dynię, czosnek i jabłka. Dodać drugą połowę papryki i pieprzu, sól do smaku. Wlać olej roślinny i wymieszać.

Krok 4

Ułóż plastry na blasze do pieczenia, nie mieszając wszystkiego razem. Kawałki oddzielamy gałązkami rozmarynu lub innymi ziołami. Lub po prostu uważaj, aby nie wymieszać. Dla wygody wyłożyłem blachę do pieczenia folią, ale nie jest to konieczne. Rozgrzej piekarnik do 190°C i włóż do piekarnika na 40–45 minut.

Krok 5

Po upływie tego czasu wyjmij patelnię z piekarnika i wymieszaj wszystkie warzywa. Spróbuj; możesz dodać sól, pieprz lub cukier. Można także dodać olej. Włóż patelnię z powrotem do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Następnie szybko rozłóż kawior do wysterylizowanych słoików, przykryj pokrywką, zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Podczas serwowania Portugalczycy posypują ten kawior orzechami włoskimi. Bardzo smaczne! Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Co ciekawe, Portugalczycy nie serwują tego kawioru od razu, ale pozwalają mu dojrzewać w słoikach przez około tydzień. Podają ten kawior w wyjątkowy sposób: podaje się go na kawałku gotowanego dorsza, posypanego posiekanymi orzechami włoskimi i ziołami. Rzeczywiście, smak dojrzałego kawioru znacznie różni się od świeżo przygotowanego kawioru. Prawdziwy kawior smakuje lepiej! A orzechy naprawdę wzbogacają smak!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja