Kawior z bakłażana warzywnego
gastronomia 16 listopada 2016 r Do przepisu
Do tego kawioru z bakłażana wybierz wydłużone bakłażany. Pieczą się lepiej niż okrągłe. Jednocześnie owoce muszą być dojrzałe i gęste.
Złożoność: łatwo Kalorie: 193,53 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,10 g/16,68 g/8,44PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI100 g oleju roślinnego czerwona cebula – 1 duża cebula czosnek – 4 ząbki 2 średnie bakłażany 2 średnie pomidory 1 czerwona słodka papryka kolendra Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Bakłażany, pomidory i paprykę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i ułożyć na blasze do pieczenia. Posyp odrobiną soli i posyp 2-3 łyżkami. l. olej roślinny. Umieścić w piekarniku. Po 15 minutach Wyjmij pomidory i paprykę z piekarnika łyżką cedzakową, piecz bakłażany przez kolejne 15 minut.
Krok 2
Paprykę włóż do małej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 5 minut. Następnie obierz, przekrój na pół i usuń łodygę i nasiona.
Krok 3
Pomidory pokroić nożem i usunąć skórkę. *W niektórych przepisach na to danie pomidory zalewa się wrzącą wodą, usuwa skórkę i nie poddaje się dalszej obróbce cieplnej, czyli dodaje się je do kawioru na surowo. Wypróbuj obie opcje i wybierz, która bardziej Ci się podoba.
Krok 4
Gotowe bakłażany wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na pół i łyżką wydrążyć miąższ. Drobno posiekaj pomidory i paprykę i włóż do miski. Miąższ bakłażana rozgnieść tłuczkiem lub drobno posiekać i dodać do pomidorów i papryki.
Krok 5
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do warzyw dodać cebulę, czosnek i kolendrę. Dodać sól (najlepiej gruboziarnistą) i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Wlać pozostały olej roślinny do kawioru. Ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 1-1,5 godziny.