Kawior z bakłażana mamy
Olga Grezowa 15 kwietnia 2016 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kawior z bakłażana, a nawet przygotowany według przepisu mojej mamy, to po prostu pewnego rodzaju święto! Święto w dni powszednie bez powodu, na które można przyjechać bez zaproszenia. Tylko bakłażany i sprawdzone przepisy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 28,43 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 20 minut Używany: 1,37 g/0,15 g/5,38MikserPrażeniePrzekąskaSKŁADNIKI NA 2 PORCJEokoło 2 kg bakłażanów3 średnie marchewki, starte na grubej tarce3 duże cebule, można posiekać, można pokroić w półpierścienie5-6 średnich pomidorów, zmiksuj w blenderze3-4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane2 pęczki kolendry, posiekane liście15 gramów soli20 g czarnego pieprzu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Lekko podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodaj marchewkę i smaż przez kolejne 5-7 minut. Dodać pomidory, czosnek, zmniejszyć ogień i dusić około godziny. Około pięć minut później dodaj posiekaną kolendrę.
Krok 2
W tym czasie myjemy bakłażany, nakłuwamy je nożem i układamy na blasze do pieczenia. Skropić odrobiną oleju i wstawić do piekarnika na około pół godziny. Powinny stać się średnio miękkie, nie należy ich rozgotować. Jeśli to konieczne, w połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Ostudzić i obrać ze skórki.
Krok 3
Teraz zmiel wszystko w blenderze. Dodać sól i w razie potrzeby świeżo zmielony pieprz.