Kawior z bakłażana jest najsmaczniejszy

Kawior z bakłażana jest najsmaczniejszy

Ekaterina Korzhenevskaya 10 sierpnia 20155,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzKawior z bakłażana jest najsmaczniejszy Do przepisu

Nasza rodzina uwielbia kawior z bakłażana! Przygotowywałam ją według wielu przepisów. Zatrzymałem się tam. Moim zdaniem najsmaczniejszy! Tobie też radzę to przygotować) Wydajność: 4 puszki po 0,5 litra każda.

Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaPiekarnikPieczenieKonserwowanieDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJIbakłażany 3 kgpomidory 300 grpapryka 300 gcebula 300 grczosnek 12 ząbkówpietruszka 100 gnierafinowany olej roślinny 100 gsól, cukier i świeżo zmielony pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na dwie części. Połóż na blasze do pieczenia i posmaruj wycięte kawałki olejem roślinnym. Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ochłodzić bakłażany i ostrożnie usunąć skórę. Miąższ posiekaj nożem.

Krok 2

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Z pomidora usuń skórkę i zetrzyj go na grubej tarce lub posiekaj w blenderze. Pomidora przekroiłam na pół i zetrzyłam. Jednocześnie skóra pozostaje w moich rękach Wygodnie i szybko!

Krok 3

Warzywa gotowe, przejdźmy do słoików. Słoiki dobrze umyj, poczekaj, aż woda odcieknie i włóż do piekarnika tak, aby słoiki się nie stykały, włącz piekarnik i nastaw na 8 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki do ostygnięcia. Nie otwierać puszek dopóki nie ostygną!!!

Krok 4

W grubej misce rozgrzej olej roślinny. Dodać cebulę i smażyć kilka minut. Do cebuli dodać pieprz, wymieszać i smażyć razem kolejne 7 minut. Dodać starte pomidory, wymieszać i dusić przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 5

Do kotła dodać upieczone bakłażany i dobrze wymieszać. I gotuj przez kolejne 8-10 minut. Przez praskę dodać czosnek, posiekane zioła, sól, cukier i świeżo zmielony pieprz. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Włóż kawior do wysterylizowanych słoików i przykryj pokrywkami.

Krok 6

Na dnie patelni połóż ręcznik, umieść słoiki i zalej ciepłą wodą aż do wieszaków. Doprowadzić do wrzenia i sterylizować przez 10-15 minut. Zwiń słoiki i zawiń je, aż całkowicie ostygną. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Natkę pietruszki można zastąpić bazylią lub kolendrą. Koniecznie zabierz ze sobą aromatyczny olejek!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja