Kawior z bakłażana bez sterylizacji
gastronomia 15 października 2011 Do przepisu
Tego kawioru z bakłażana nie trzeba zwijać w słoiki. Przygotowuje się go, jak lubią mawiać szefowie kuchni, „pod nożem”, czyli gotuje się i od razu podaje na stół. Kawior z bakłażana bez sterylizacji można podawać jako przystawkę lub jako zimny dodatek do dań mięsnych lub rybnych. W dobrze zamkniętym pojemniku w lodówce kawior można przechowywać przez 10-12 dni. Ale kto jej pozwoli tak tam zostać?!
Złożoność: łatwo Kalorie: 103,98 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,33 g/8,54 g/5,29PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIczerwona ostra papryka – 1 szt.rozgnieciony czosnek – 4 ząbkiduże bakłażany – 2 szt.olej roślinny – 100 mlsłodka papryka czerwona – 1 szt.duża cebula – 1 szt.pęczek kolendrysól – do smakuduże pomidory – 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany, pomidory i paprykę umyj i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posyp odrobiną soli i posyp 2-3 łyżkami. l. obrazy olejne Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po 20 minutach Wyjmij pomidory i paprykę z piekarnika, a bakłażany pozostaw na kolejne 15 minut. Paprykę włóż do małej miski i przykryj folią spożywczą. Po 5 minutach usuń skórkę, przekrój na pół i usuń rdzeń. Pomidory pokroić nożem i obrać.
Krok 2
Gotowe bakłażany wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na pół i łyżką wydrążyć miąższ.
Krok 3
Drobno posiekaj pomidory i paprykę i włóż do miski. Miąższ bakłażana rozgnieść tłuczkiem lub drobno posiekać i dodać do pomidorów i papryki.
Krok 4
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyj i posiekaj ostrą paprykę, usuwając nasiona. Kolendrę umyj, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5
Do warzyw dodać cebulę, czosnek i kolendrę. Dodać sól (najlepiej gruboziarnistą) i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Wlać pozostały olej roślinny do kawioru. Ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej 1–1,5 godziny.