Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana

Marianna Orlinkowa 26 sierpnia 2023 r4,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz

Mówienie o właściwym kawioru z bakłażana to oczywiście mówienie na korzyść biednych. Każdy ma swoje kawior z bakłażana. Opowiem Wam o kawioru z bakłażana, który formowano, krystalizowano i przycinano w moim domu na przestrzeni wielu lat eksperymentów. Nie używa urządzeń – żadnych blenderów ani maszynek do mielenia mięsa. Może trochę powalczyć o miano zdrowej żywności (choć niektóre rzeczy nadal smażone są na oleju, przepraszam, dietetycy). Robi się to dość szybko i nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Myślę, że kawior idealny.

kawior z bakłażana

Wybór

Najpierw trochę o produktach. Jeśli macie możliwość – a we wrześniu na pewno będziecie mieli – udać się na rynek i wybrać wszystkie produkty tak, aby wyhodowały je ludzkie ręce, a nie roboty w szklarniach, zróbcie to.

Znajdź cienkie, długie bakłażan niedoskonały kształt. Wybierz dla siebie najbardziej sękatą, wielobarwną słodką paprykę. Marchew może być również sękata, ciemnoczerwona z karotenem, słodka i soczysta. Szukaj mocnych, gęstych główek czosnku z dużymi ząbkami i lekko fioletowymi odcieniami. Zidentyfikuj najcięższe i najgładsze żarówki. Niech pomidory, na które trafisz, będą bardzo, bardzo dojrzałe i aromatyczne – powąchaj je, a nie pomylisz tych właściwych z niczym innym. Wybierz bukiet bezkompromisowo świeżej zieleni (kolendra, pietruszka, rayhan)…

Jeśli chodzi o proporcje. Powinna być taka sama ilość bakłażana i pomidorów na wagę i wszystko inne – według własnego gustu. Zwykle wszystkiego innego, z wyjątkiem marchwi, mam o połowę mniej – marchewki jest cztery razy mniej niż bakłażanów. Cóż, czosnek, jak mówią, do smaku. Dałem dużo – na pewno główka na kilogram bakłażana. Nawiasem mówiąc, wcale nie musisz kupować marchewek. Ostatnie dwa zjedliśmy kawior bez marchewki – i chyba każdemu taki smakuje bardziej.

Wystarczy udać się do sklepu po butelkę dobrej oliwy z oliwek, średnio mieloną sól morską i młynek czarnego pieprzu.

Start

W domu całą wspaniałość rynku należy umyć i wysuszyć. I poświęć godzinę i grosze na ten kawior. Jeśli jesteś szybki jak Speed ​​Racer, a Twoje warzywa są małe, możesz ukończyć go w około pięćdziesiąt minut. Najpierw bakłażany i papryka: trzeba je upiec. Przypnij to bakłażan widelcem ze wszystkich stron. Uwielbiam wędzony kawior, więc nie nakłuwaj 1 bakłażana i 1 papryki, teraz opowiem Ci o nich osobno. Resztę ułóż na ruszcie w górnej jednej trzeciej części piekarnika. Pod rusztem umieść blachę do pieczenia wyłożoną folią, będzie na nią kapał sok. Piekarnik należy nagrzać do 190°C. Warzywa pieczemy do miękkości, paprykę około 20 minut, bakłażany 30, a jeśli są duże, nawet 40. Od razu można rozpoznać, kiedy bakłażany są gotowe: stają się matowe i pomarszczone. Naciśnięcie palcem powoduje ich wgniecenie. Wystrzel ogniem te bakłażany i papryki, których nie nakłułeś. Jest to niemożliwe tylko wtedy, gdy masz nowoczesną kuchenkę indukcyjną. Potrzebujesz zwykłego elektrycznego, albo jeszcze lepiej gazowego. Cóż, albo węgle. Włącz 2 palniki na maksimum i na jednym połóż bakłażana, a na drugim paprykę. Tak, bezpośrednio na płomienie lub na krąg palnika. Zadanie polega na paleniu, aż skóra stanie się czarna. To nie musi być już koniec, chcemy tylko smaku, ale zmieniajmy warzywa. Gdy tylko znaczna część się spali, przekładamy warzywa do gotujących się w piekarniku.

Tymczasem

Podczas gdy oni się pieką bakłażan i papryką, przejdź do innych warzyw. Cebulę i czosnek należy obrać, drobno posiekać i wlać na dużą patelnię z grubym dnem, na której rozgrzała się już oliwa z oliwek. Nie oszczędzaj na oleju; w kawiorze nigdy nie jest go za dużo. Smaż cebulę z czosnkiem na średnio-małym, a nawet małym ogniu. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę niesamowity smak kawioru, smaż go długo, pozwól cebuli stopniowo się karmelizować, koncentrując w sobie wszystko, co najlepsze. Na pewno 15 minut, ale może 25.

Jeśli używasz marchewek, obierz je, pokrój jak najdrobniej w mikrokosteczkę – po prostu ich nie trzyj, bo zamieni się w owsiankę. I dodać do cebuli 10 minut po rozpoczęciu smażenia. Zamieszać.

Pomidory należy zalać wrzącą wodą, a następnie zimną wodą, a skórki należy usunąć. Same pomidory pokroić na 6–8–10 kawałków, w zależności od wielkości. Usuń twarde łodygi z warzyw i drobno posiekaj liście.

Częściowe spotkanie

Gdy cebula się usmaży i uzyska złocisty kolor, na patelnię wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, przykrywamy pokrywką i zwiększamy ogień. Zadanie polega na szybkim usunięciu wody z pomidorów. Gdy tylko wypłyną, zdejmij pokrywkę, lekko zmniejsz ogień i gotuj, aż masa zgęstnieje. Ale nadal powinien pozostać płyn! Zdjąć z ognia.

Oczyszczanie

Pieczone bakłażany są łatwe do czyszczenia. Przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyskrobać miąższ łyżką. Następnie można go posiekać nożem lub po prostu rozgnieść widelcem, ale nie na gładkie puree. Niech będą kawałki.

Z papryką jest oczywiście trudniej. Na wszelki wypadek zaraz po upieczeniu można je włożyć do woreczka, żeby się pociły – dzięki temu łatwiej je wyczyścić. Pamiętaj, aby oczyścić paprykę nad miską, zbierając tam cały kapający sok – będzie Ci potrzebny. W żadnym wypadku nie spłukuj nasion – zmyjesz cały aromat pieczonego ciasta! Jeśli nie lubisz zbytnio tych nasion, szybko wytrzyj wnętrze papryki papierowym ręcznikiem. Miąższ papryki posiekaj dość drobno nożem. Ale kawałki nadal powinny być wyczuwalne.

Fuzje i przejęcia

Teraz złóż bakłażanpaprykę, sok pieprzowy i posiekane zioła na patelnię z cebulą. Włącz najwyższy ogień, dodaj sól, pieprz i po prostu podgrzej mieszankę warzywną, prawie cały czas mieszając. Zajmuje to około pięciu minut. Wszystko jest gotowe. Gdy ostygnie, sprawdź obecność soli i pieprzu. I wlej trochę więcej oliwy z oliwek.

Kawior ten ma jedną wadę – nie utrzymuje się długo. Jeśli chcesz go zwinąć na zimę, przełóż go do wysterylizowanych słoików i zgodnie z oczekiwaniami pasteryzuj w łaźni wodnej przez co najmniej 20 minut i na wszelki wypadek dodaj więcej octu.

Wskazówki i porady

*Bardzo smaczny kawior z bakłażana robi się z pieczonego czosnku. Równocześnie z bakłażanem i papryką wkładamy do piekarnika kilka główek czosnku przekrojonych w poprzek na pół, skrapiamy oliwą i zawijamy główki w folię. Ostudzony pieczony czosnek łatwo wycisnąć ze skórki na pastę (w ostateczności rozgnieć goździki widelcem).

*Na samym początku można odłożyć trochę świeżego czosnku, drobno posiekać wraz z ziołami i dodać do kawioru na samym końcu. Jeśli lubisz zapach świeżego czosnku, bardzo dobrze pasuje do kawioru z bakłażana.

*Niestety nigdy nie byłem w Odessie. Ale miejscowi i wtajemniczeni mówią, że mieszkańcy Odessy mają specjalne urządzenia do kawioru z bakłażana, dzięki czemu nie kroją gotowych warzyw, ale je rozgniatają i miażdżą. Tutaj pisze do nas gość z Odessy – dziennikarka Alexandra Sheveleva, która była obecna na procesie: „Wszystkie warzywa należy gotować w piekarniku przez około czterdzieści minut, a następnie w żadnym wypadku nie rozcierać ich w maszynce do mięsa ani robocie kuchennym, lecz utłuc specjalną drewnianą ubijaczką, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Biją cię tym drewnianym przedmiotem (wygląda jak małe wiosło lub starożytne mieszadło do piwa, tylko małe), aż zamieni się w miazgę.” Jest to bardzo dobra praktyka. Myślę, że spokojnie możesz użyć do tego celu dużej drewnianej zaprawy.

*Do minimalistycznego kawioru z bakłażana wystarczą bakłażany, pomidory i czosnek. No i plus masło z solą i pieprzem. A dla maksymalisty można dodać pieczone kwaśne jabłka i odrobinę drobno posiekanych soczystych rodzynek. Niektórzy podczas serwowania posypują kawior orzeszkami piniowymi.

Więcej przepisów na kawior z bakłażana:

Kawior z bakłażana

Najsmaczniejszy kawior pochodzi z pieczonych bakłażanów. Można je upiec w całości lub w osobnych kawałkach (w tym przypadku kawior trzeba będzie przygotować ze skórką). Zobacz więcej…

Inne klasy mistrzowskie:

Placki z Cukinii

Nawet w tych domach, w których warzywa nie są wysoko cenione, placki z cukinii pojawiają się na stole przynajmniej kilka razy w roku – w sezonie, kiedy wszystkie sklepy i targi zapełniają się cukinią. Zobacz więcej…

Suszone pomidory

Pomysł konserwowania pomidorów w ten sposób pojawił się oczywiście tam, gdzie jest dużo pomidorów i dużo słońca – czyli nad Morzem Śródziemnym. Z czasem od prostych zimowych zapasów… Zobacz więcej…

Jak gotować gazpacho

Jedna ze znanych na całym świecie i bardzo lubianych zup – gazpacho – przyjechała do nas z Kordoby i Sewilli, a przywieźli ją tam Maurowie lub Rzymianie. Zobacz więcej…

Kiszenie ogórków

To przedsięwzięcie jest tak starożytne, że nie znajdziesz przepisu w każdej książce kucharskiej – nie trzeba dodawać, że wiedzą o tym również ci, którzy mówią po rosyjsku Zobacz więcej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bakłażan #Marianna Orlinkova #kawior z bakłażanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Gość (gość)

20 sierpnia 2014

Wszystkie warzywa uprawiam sama od wielu lat. Sękata papryka i sękata marchewka dla mnie oznaczają tylko to, że są albo chore, albo zaatakowane przez szkodniki, ale na pewno nie najsmaczniejsze. Moje papryczki są duże, gładkie, jasne…No prawie takie same jak w supermarketach. Marchew jest gładka, duża, słodka, pomarańczowa. Jednocześnie nie używam ŻADNYCH środków chemicznych, jedynie popiół, mydło, sodę, tytoń, obornik itp. Nadwyżki produktów rozdaję krewnym, przyjaciołom, sąsiadom, wybierając tylko najpiękniejsze i najjaśniejsze owoce. A to co autorka napisała tutaj o najbardziej niezgrabnych papryczkach i marchewkach to absolutne kłamstwo.

00Odpowiedź

Gość (gość)

18 sierpnia 2014

Warzywa (zwłaszcza bakłażany, bo eksplodują) najlepiej piec w worku do pieczenia. I „sczernieją” tak jak powinny, a zapach będzie intensywniejszy. I jeszcze jeden ogromny plus – nie będziesz musiał niczego wymieniać ani prać. I zgadzam się, pieczone bakłażany na kawior są znacznie smaczniejsze, koneserzy (w tym ja) właśnie to robią. Tylko mój przepis – bakłażan, pomidory, czosnek. Żadnego pieprzu, całkowicie „naciąga koc” na siebie, czyli odbiera subtelny aromat bakłażana…

00Odpowiedź

Gość (gość)

8 sierpnia 2014

Jestem maniaczką bakłażanów, przepisów jest wiele, m.in. mojej mamy (moja mama jest z Ukrainy))), ale kiedy wczoraj nie próżnowałam i przygotowałam kawior według tego przepisu…dziękuję bardzo! zajmuje to oczywiście dużo czasu, ale wynik jest tego wart

00Odpowiedź

Janina (gość)

24 września 2012

Kawior – super!!! Tylko, że upiekłam więcej pomidorów, zamiast je smażyć razem z cebulą. Czosnek + warzywa (koperek, kolendra i chabry) rozdrobniłam w blenderze i dodałam do pieczonych warzyw. Polecam ten przepis każdemu! Próbowałam wielu odmian kawioru – ten jest najlepszy! A smażenie to zupełnie inny smak i nadmiar oleju.

00Odpowiedź

Gość (gość)

12 września 2012

Dziękuję bardzo za przepis! Szkoda, że ​​nie było klasy mistrzowskiej na kawiorze z dyni)

00Odpowiedź[email protected]7 września 2012

Nadal są bakłażany i są one bardzo dobrej jakości. Musimy zrobić kawior. :) Na pewno wypróbuję w ten weekend.

00OdpowiedźElena AnosowaElena Anosowa6 września 2012

Drogi gościu Lili_Mat, oczywiście nie wiemy, gdzie mieszkasz, ale na targowiskach i w sklepach jest mnóstwo bakłażanów. Masz jeszcze kilka tygodni na wypróbowanie naszego przepisu)))

00OdpowiedźLilija MatwiejewaLilija Matwiejewa6 września 2012

Ech, późno wrzuciliśmy…. Bakłażanów już prawie nie ma…. Odłożę to na przyszły rok…

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja