Kawior z bakłażana
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Złożoność: łatwo Kalorie: 181,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg bakłażanów300 g pomidorów100 g marchewki1-2 cebuleczosnek – 4 ząbki1 mała pęczek natki pietruszkiolej roślinny – 3 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany włożyć do piekarnika nagrzanego do 150˚C. Piec, aż skórka zacznie oddzielać się od miąższu. Wyjmij bakłażany z piekarnika, przekrój je na pół i wyskrob miąższ nożem lub łyżką. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj czosnek, marchewkę zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 2
Podgrzej olej roślinny w rondlu. Podsmaż na nim cebulę, po 5 minutach dodaj czosnek, po minucie – marchewkę. Po kolejnych 3 minutach dodać miąższ z bakłażana.
Krok 3
Gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia i lekko ostudź. Z pomidorów usuń skórkę i nasiona, drobno je posiekaj. Pietruszkę posiekać bardzo drobno. Na patelnię z bakłażanami dodaj pomidory i pietruszkę, przykryj pokrywką, włóż patelnię do piekarnika i piecz przez 10 minut. Schłodzić bez zdejmowania pokrywki. Podawać na zimno.