Kawior warzywny z przyprawami
gastronomia 19 lutego 2018 r Do przepisu
Ten kawior to skrzyżowanie bakłażana i dyni; można do niego dodać niemal każdy zestaw sezonowych warzyw i ziół.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 15 minutKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI6 dużych bakłażanów 2 średnie cebule 1 słodka zielona papryka 1 słodka czerwona papryka 6 dużych dojrzałych pomidorów 0,5 łyżeczki. świeżo zmielony czarny pieprz 0,5 łyżeczki. suszone oregano 0,5 łyżeczki. suszona bazylia 3 ząbki czosnku 1 mała pęczek natki pietruszki 6 łyżek. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka. sól gruboziarnista Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany pokroić w dużą kostkę, włożyć do miski, posypać solą i odstawić na 15 minut. Spłucz zimną wodą i osusz.
Krok 2
Na dużej, głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie podgrzej 4 łyżki. l. obrazy olejne Dodaj bakłażana i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż będzie miękki i lekko przypieczony. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij bakłażany do miski.
Krok 3
Cebulę i paprykę obieramy i drobno siekamy. Na tę samą patelnię wlej pozostały olej, dodaj cebulę i paprykę. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj bakłażany.
Krok 4
Pomidory pokroić z czosnkiem i natką pietruszki.
Krok 5
Na patelnię z warzywami dodaj pomidory, paprykę, oregano i bazylię. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, 30 minut. Przed podaniem całkowicie ostudzić (lub gorący kawior zwinąć w słoiki).