Kawior warzywny na zimę
gastronomia 26 sierpnia 2009(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 121,21 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,39 g/7,31 g/11,75PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEsłodka papryka – 0,5 kgpomidory – 2,5 kgjabłka – 0,5 kgostra papryka – 1 szt.natka pietruszki – 1 duża pęczekmarchew – 0,5 kgseler – 1 duża pęczekcebula – 0,5 kgsól – do smakuolej roślinny – 1 szklankaczosnek – 300 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz cebulę i marchewkę. Umyj paprykę, jabłka i pomidory. Usuń rdzeń z papryki i jabłek. Wszystkie warzywa pokroić na dowolne kawałki i zmielić przez maszynę do mięsa lub zmielić w blenderze.
Krok 2
Przełóż puree do dużego rondla, dodaj sól i pieprz, dodaj olej roślinny i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 3 godziny.
Krok 3
Umyj warzywa i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Do kawioru dodaj zioła i czosnek i gotuj przez kolejne 15 minut. Gorący kawior włóż do wysterylizowanych słoików, zamknij i poczekaj, aż ostygnie. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.