Kawior warzywny
gastronomia 04 sierpnia 2011 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 90,53 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,51 g/6,19 g/6,96Dusząc się, marniejącPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIsłodka papryka – 3 szt.bakłażan – 2 szt.pomidor – 3 szt.cebula – 2 szt.rozgnieciony czosnek – 3 ząbkiolej roślinny – 3 łyżki. l.ocet winny biały – 1 łyżeczka.cukier – 1 łyżeczka.szczypta startej gałki muszkatołowejsól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę pokroić na małe kawałki, usuwając rdzeń. Pokrój także bakłażany i pomidory. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Smażyć bakłażany i paprykę w rozgrzanym oleju roślinnym przez 10 minut.
Krok 2
Dodać cebulę, dusić, mieszając od czasu do czasu, 8 minut. Dodaj pomidory i gotuj przez 6 minut. Dodać sól, pieprz, cukier, gałkę muszkatołową i ocet, wymieszać i dusić przez 5 minut. Do przygotowanego kawioru dodać czosnek i wymieszać. Kawior można podawać na ciepło lub na zimno.