Kawior grzybowy z orzechami
Natalia Potapowa 27 sierpnia 20134,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Przejdź do przepisu Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg grzybów300 g cebuli150 g pokruszonych ziaren orzecha włoskiego100 ml oleju roślinnego3-5 ząbków czosnku15-20 g ostrej czerwonej paprykimały pęczek ziół (koperek, pietruszka, regan)sól i przyprawy według własnego uznania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obrane i umyte grzyby gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 20 minut. Następnie spuść płyn, przepłucz grzyby bieżącą zimną wodą i odcedź na durszlaku. Następnie zmiel grzyby w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Na dużej patelni o grubym dnie podsmaż posiekaną cebulę. Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodać posiekane grzyby i dokładnie podsmażyć. Oddzielnie na suchej patelni podsmaż orzechy włoskie, posiekaj niezbyt mocno i dodaj do grzybów wraz z ostrą papryką i czosnkiem. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż przez 10–15 minut. Następnie dodać sól i pieprz, dusić kolejne 10 minut, mieszając. Gorące ułożyć w ciepłych, wysterylizowanych słoikach, przykryć wygotowanymi pokrywkami i sterylizować przez 40–45 minut (dla słoików 700-gramowych). Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć je do góry nogami i zawiń w koc w celu dodatkowej sterylizacji. Do kawioru grzybowego nadają się dowolne grzyby (ceps, borowiki, borowiki, borowiki, borowiki itp.), które wyrosły lub utraciły swój estetyczny wygląd w czasie transportu, lub kawałki grzybów odcięte od robaków. Kawior grzybowy nie jest oczywiście za granicą – bakłażan, ale jest też bardzo smaczny.