Kawior grzybowy z bakłażanem

Kawior grzybowy z bakłażanem

gastronomia 02 października 20125,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu

Dla wielu kawior z bakłażana smakuje jak kawior grzybowy, a jeśli dodamy do niego kawior z borowików lub borowików, uzyskamy podwójny efekt obecności grzybów. Bardzo nam się podoba ta opcja. Jeśli nie masz grzybów leśnych, użyj pieczarek, ale dla wydobycia grzybowego smaku lepiej je usmażyć, niż gotować.

Złożoność: łatwo Kalorie: 270,91 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 4,67 g/21,82 g/12,79PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI450 g mieszanki świeżych grzybów leśnych450 g bakłażanów1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki l. posiekana natka pietruszki1 łyżka. l. ocet balsamiczny5 łyżek l. olej roślinnysólpieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pieczarki obieramy, myjemy i grubo siekamy. Wrzucamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy, aż cały płyn odparuje. Dodaj 2 łyżki. l. oleju i kontynuuj smażenie przez kolejne 6 minut.

Krok 2

Obierz i posiekaj cebulę. Bakłażany obrać i pokroić na małe kawałki. W czystym rondlu podgrzej 1 łyżkę stołową. l. olej, podsmaż cebulę, 4 minuty. Dodaj pozostały olej i bakłażana. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.

Krok 3

Czosnek obieramy, rozgniatamy płaską częścią noża i siekamy. Do bakłażanów dodać grzyby i czosnek, zalać 2-3 łyżkami. l. zagotowaną wodę i gotować kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia. Dodać natkę pietruszki, ocet, sól i pieprz. Wymieszaj i ostudź.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jest kawior grzybowy, jest kawior z bakłażana, jest też za granicą i jest też coś takiego – dwa w jednym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja