Kawior grzybowy na zimę
Mój magnes 1 października 2024 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Kawior grzybowy, tak ukochany przez wielu, można przygotować na zimę. Będziesz musiał spędzić czas na sortowaniu i czyszczeniu grzybów leśnych, ale wtedy wszystko jest dość proste w przygotowaniu: będziesz musiał gotować grzyby przez pół godziny, w tym czasie możesz smażyć cebulę na złoty kolor, a następnie wszystko posiekać robotem kuchennym, za pomocą maszynki do mięsa lub noża, wymieszaj z octem i ziołami, przełóż do słoików i wysterylizuj. Zimą będziesz wdzięczny sobie, że nie jesteś zbyt leniwy, aby przygotować ten grzybowy kawior.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 651,13 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 21,59 g/44,63 g/35,23PustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJI–5Porcje+Grzyby leśne 5 kgCebula 500 grWoda 800mlRafinowany olej roślinny 200 mlSól 180 grZa każdy półlitrowy słoikOcet jabłkowy 3% 1 łyżka.Koperek 5 oddziałówPietruszka 4 oddział(y) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Świeże grzyby obierz i dokładnie opłucz pod zimną bieżącą wodą.
Krok 2
Grzyby włożyć do rondla, dodać 800 ml wody i sól. Gotuj na małym ogniu przez 25–30 minut. W trakcie gotowania przemieszaj grzyby kilka razy drewnianą łyżką i usuń piankę. Gotowe grzyby powinny osiąść na dnie, a bulion powinien stać się przezroczysty.
Krok 3
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij grzyby z patelni i posiekaj je na gorąco w robocie kuchennym, przepuść przez maszynę do mięsa lub drobno posiekaj nożem.
Krok 4
Cebulę pokroić w plasterki i smażyć na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor. Przepuścić przez maszynę do mięsa i dodać do posiekanych grzybów.
Krok 5
W zależności od ilości powstałej mieszanki dodać do niej proporcjonalnie ocet oraz drobno posiekany koperek i pietruszkę. Dobrze wymieszaj i szczelnie zapakuj do sterylnych, półlitrowych słoików.
Krok 6
Przykryj sterylnymi pokrywkami i sterylizuj we wrzącej wodzie przez 45 minut. i zwiń go. Przechowywać w lodówce.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 2,22 g (2,78% wartości dziennej) • tłuszcze 5,46 g (6,07%) • węglowodany 7,18 g (4,27%) • błonnik pokarmowy 2,45 g (8,17%) • kcal 79,75 (4,43%) • NNKT 0,76 g (3,80%) • sód 201,41 mg (13,89%) • cukier ogółem 3,04 g (6,08%)
PRZYDATNE RADY
Nie zaleca się moczenia grzybów leśnych, gdyż chłoną wilgoć i mogą się poluzować. Pieczarki oczyść z drobnych zabrudzeń za pomocą szczoteczki, papierowej serwetki lub noża, a bardziej zabrudzone opłucz pod bieżącą wodą. Wiele grzybów plami skórę i paznokcie, dlatego najlepiej pracować z nimi w rękawiczkach.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kawior grzybowy ma wiele zastosowań. Można go podawać jako samodzielną przekąskę, dodawać do kanapek, makaronów, faszerowanych jajek, a także stosować jako bazę do sosów.