Kawior dyniowy z grzybami

Kawior dyniowy z grzybami

kawior z dyni Do przepisu

Kawior dyniowy z grzybami to idealna propozycja dla tych, dla których zwykły kawior jest zbyt nudny lub wręcz mdły. Zdecydowanie nie można tego powiedzieć o daniu, którego przepis przedstawiono poniżej! Zawiera pachnące grzyby leśne, które zamieniają prosty wiejski preparat w pyszną przekąskę. Ale to nie koniec niespodzianek! Kawior dyniowy doprawialiśmy nie samą solą, ale przyprawami (suszonymi ziołami), dzięki czemu aromat potrawy był subtelniejszy. Dodali także kurkumę, która nadała przekąsce jasny, bardzo piękny kolor. Ogólnie kawior dyniowy z grzybami jest smaczny, aromatyczny i wygląda bardzo apetycznie!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 44,67 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,66 g/2,68 g/4,42KonserwowanieDusząc się, marniejącPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIcukinia – 2 kg kasza gryczana cebula – 4 szt. świeże grzyby (borowiki, kurki, borowiki) – 500 g pomidory – 1 kg olej roślinny – 150 ml kurkuma – 1 łyżka. l.sól – 2 łyżki. l.cukier – 80 ocet jabłkowy – 5 łyżek. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki kawioru. Cukinię myjemy i kroimy w małą kostkę. Jeśli skórka jest twarda, najpierw ją obierz. Duże nasiona można również usunąć.

Krok 2

Obierz i posiekaj cebulę na kawior. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę tej samej wielkości co cukinia. Umyj pomidory, usuń skórę i nasiona. Kroimy w kostkę (koncentrujemy się na cukinii i grzybach).

Krok 3

W dużym rondlu podgrzej połowę oleju roślinnego. Dodać cebulę i smażyć, mieszając, aż uzyska złoty kolor. Dodać kurkumę i sól z przyprawami, wymieszać.

Krok 4

Dodać cukinię, wymieszać i smażyć, mieszając, na średnim ogniu przez 15 minut. Dodać pomidory i cukier. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 15 minut.

Krok 5

Smaż grzyby osobno na pozostałym oleju roślinnym (10 minut). Dodać do garnka z warzywami. Trzymaj na ogniu przez kolejne 10 minut, aby płyn lekko odparował, a kawior zgęstniał. Wlać ocet i doprowadzić do wrzenia.

Krok 6

Gorący kawior z dyni i grzybów włóż do suchych, wysterylizowanych słoików. Przykryj pokrywkami i włóż do rondla z gorącą wodą. Sterylizować przez 10 minut.

Krok 7

Przykryj słoiki pokrywkami. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Kawior dyniowy z grzybami należy przechowywać w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Przed podaniem posyp kawior z dyni grzybami posiekaną zieloną cebulą, posiekanym czosnkiem lub dowolnymi posiekanymi ziołami do smaku.

PRZY OKAZJI

Do przygotowania kawioru dyniowego według tego przepisu można zamiast grzybów użyć pieczarek. Ale szczerze mówiąc, z pierwszymi przystawka okazuje się znacznie smaczniejsza.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja