Kawior dyniowy według starego szkockiego przepisu
Alewtina Semenowa 09 sierpnia 20154,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Niezwykły kawior z dyni według starego szkockiego przepisu. Kolendra, imbir i goździki dodają aromatu i pikantnego smaku.
Złożoność: trudny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieKuchnia szkockaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia – 500 gcebula – 250 gkolendra (ziarna) – 1/2 łyżeczki.mielony czarny pieprz – 1/2 łyżeczki.sól – 1 łyżka. l.zielone jabłka – 250 grodzynki – 200 gcukier – 170 gkorzeń imbiru – 12 gocet winny biały – 200 ggoździki – 6 szt.pomidory – 400 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na pomidorach wykonaj nacięcie w kształcie krzyża, włóż owoce do wrzącej wody na 1 minutę, a następnie natychmiast przełóż je do szklanki z lodowatą wodą. Usuń skórę i pokrój pomidory na małe kawałki.
Krok 2
Cukinię obieramy (jeśli jest duża, usuwamy gniazda nasienne), kroimy w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń rdzeń, miąższ pokrój w kostkę.
Krok 4
Umieść posiekany kawałek imbiru, kolendry, goździków i ziaren pieprzu w lnianym woreczku.
Krok 5
Wszystkie warzywa włożyć do dużego rondla, włożyć torebkę przypraw, zalać octem i gotować, mieszając, pod przykryciem, na małym ogniu, przez 40 minut. Dodać umyte rodzynki, dalej gotować na małym ogniu przez 40-45 minut. Wyjmij torebkę z przyprawami.
Krok 6
Włóż kawior do wysterylizowanych słoików i przykryj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kawior będzie całkowicie gotowy do spożycia po 3-4 tygodniach. Należy przechowywać w lodówce.