Kawior dyniowy według GOST ZSRR

Kawior do squasha według standardów ZSRR

Giennadij Usaczow 28 czerwca 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8KomentarzKawior do squasha według standardów ZSRR Do przepisu

Według GOST ZSRR kawior z dyni był jednym z ulubionych rodzajów warzyw w puszkach. Było pysznie, było tanio, można było je znaleźć w każdym sklepie na całym świecie. Kawior z cukinii też był przygotowywany w domu, jednak miał inny smak niż kawior ze sklepu. A zamieszanie związane z przygotowaniem makaronu z cukinii czasami nie było warte czasu i wysiłku. Smak produktu sprzedawanego pod marką kawioru dyniowego według GOST obecnie niestety tylko w niewielkim stopniu przypomina ten sam, co w ZSRR. Ponieważ współcześni producenci często nie polegają na GOST, ale jedynie na warunkach technicznych (TU), które pozwalają im zmieniać proces przygotowania, a nawet same składniki kawioru do dyni. Klasyczne danie kuchni radzieckiej jest nadal popularne i kochane przez wielu, dlatego oferujemy przepis na jego przygotowanie zgodnie z zasadami radzieckiego GOST.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 3014,80 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 30,50 g/159,85 g/359,25PrzekąskaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 3 PORCJEmłoda cukinia 3 kgcebula 0,5 kgpomidory 0,5 kgolej słonecznikowy 150 gcukier 150 grsól 100 grocet, liść laurowy, czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować kawior z cukinii jak w ZSRR, przygotuj składniki. Wszystkie warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Cukinię obierz ze skórki i ziarenek, usuń skórkę z cebuli.

Krok 2

Cukinię pokroić w drobną kostkę około 2 cm, cebulę grubo posiekać. Warzywa wymieszać i ułożyć na blasze do pieczenia. Cukinię i cebulę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 250 stopni przez około 20 minut.

Krok 3

Gdy cukinia i cebula będą gotowe (uważaj, aby nie przypalić warzyw, w przeciwnym razie kawior nie wyjdzie), wyjmij je z piekarnika i pozwól im lekko ostygnąć.

Krok 4

W międzyczasie przygotuj pomidory. Obieramy je (aby łatwiej odchodziły, pomidory można zaparzyć wrzącą wodą lub przetrzymać przez chwilę w gorącej wodzie) i pokroić w dowolny kształt.

Krok 5

Wszystkie warzywa, w tym pieczoną cukinię z cebulą i pomidorami, przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Dodaj granulowany cukier do powstałego mielonego warzywa i dobrze wymieszaj.

Krok 6

Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni lub rondlu. Rozłóż mieszaninę warzyw, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż przyszły kawior zgęstnieje.

Krok 7

Na kilka minut przed końcem gotowania do kawioru dyniowego dodaj 1-2 łyżki octu 9%, dodaj sól i pieprz do smaku. Pozwól kawiorowi lekko ostygnąć.

Krok 8

Po ostygnięciu kawioru usuń liść laurowy, przetrzyj kawior przez sito i włóż wszystko z powrotem na patelnię pod przykryciem na kolejne trzydzieści minut.

Krok 9

Gotowy kawior zwiń w wysterylizowane słoiki, ostudź i umieść w chłodnym, ciemnym miejscu. Kawior z cukinii jest gotowy na zimę.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wybierz młodą cukinię z cienką skórką, bez plam i uszkodzeń zewnętrznych. Warzywo powinno być małe: praktycznie nie ma w nim nasion, a miąższ jest bardzo delikatny.

PRZY OKAZJI

Od czasu wprowadzenia go do produkcji żywności na skalę przemysłową opracowano kilka standardów GOST dla kawioru dyniowego. Ostatni z nich pochodzi z 2017 roku. Za najpopularniejszy produkt uznawany jest produkt według GOST z 2002 roku, a najpopularniejszym nadal pozostaje oczywiście kawior z cukinii „jak w ZSRR”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja