Kawa mrożona – jeśli masz ochotę, to zróbmy ją! Aby uniknąć błędów, przygotowaliśmy tę ściągawkę, w której sprawdziliśmy możliwe niuanse przygotowania orzeźwiającej i orzeźwiającej kawy mrożonej. Spoiler: nie będziesz potrzebować żadnego specjalnego sprzętu, aby zrealizować swój plan.
Kawa mrożona to idealny letni przysmak, ponieważ zawsze jest wyjątkowy i orzeźwiający. Przygotowanie mrożonej kawy w domu to łatwy i tani sposób na cieszenie się tym smakołykiem przez całe lato. Rozmawialiśmy z baristami i kilkoma miłośnikami napojów o tym, jak przygotować filiżankę idealnej kawy, nie ograniczając się do jedzenia, nie denerwując się ani nie rozczarowając zimną kawą.
Do kawy mrożonej używaj świeżych, wysokiej jakości ziaren
Aby jak najlepiej wykorzystać mrożoną kawę, użyj świeżych ziaren. Przechowuj je w szczelnym pojemniku i staraj się spożyć w ciągu pierwszych dwóch tygodni od zakupu. Jeśli lubisz samodzielnie mielić ziarna, zmiel je przed gotowaniem, najlepiej za pomocą elektrycznego młynka żarnowego.
W przypadku kawy mrożonej wybierz ostrożnie wodę
Często przygotowując kawę wiele osób zastanawia się nad wyborem ziaren, jednak napój składa się głównie z wody i ma to znaczący wpływ na smak.
Przygotowanie idealnej filiżanki mrożonej kawy wymaga miękkiej, pysznej wody. Do kawy nie jest potrzebna twarda woda, zawiera zbyt dużo soli, głównie wapnia i magnezu, które „zabijają” naturalny smak ziaren. A zbyt alkaliczna woda zmniejsza także tak ukochaną przez wielu kwaskowatość kawy.
Baristom zaleca się stosowanie wody o mineralizacji od 75 do 175 mg/l, najlepiej 100 mg/l, zawartości wapnia 51-68 mg/l i zawartości sodu 10 mg/l. Jeśli masz możliwość sprawdzenia pH (równowagi między kwasowością a zasadowością), zwróć uwagę również na ten wskaźnik! Optymalnie kiedy Poziom pH – od 6,5 do 8. Unikaj także chloru! Kawa nie jest w ogóle potrzebna, to znaczy jest absolutnie przeciwwskazana.
Nie parz zbyt słabej kawy
Aby schłodzić napój, należy użyć dużej ilości lodu, który może rozrzedzić kawę nie do poznania. Najlepszą radą jest zaparzenie bardzo mocnej kawy, aby zrekompensować lód.
Eksperci używają 4 łyżeczek. kawa mielona na każdą filiżankę (objętość 180-200 ml) kawy mrożonej. Po zaparzeniu napój przechowuj go w szklanym słoju w lodówce do czasu użycia.
Do kawy mrożonej użyj odpowiedniego lodu.
Jednym ze sposobów uniknięcia rozcieńczania kawy lodem jest użycie kawy zamiast lodu, czyli zamrożenie już przygotowanej kawy. Oprócz kawy mrożonej, możesz używać tych kawowych kostek lodu do koktajli, koktajli lub zmiksować je w szybką kawową granitę jako orzeźwiający deser na zakończenie obfitego lunchu lub kolacji. Więc następnym razem, gdy będziesz miał resztki kawy, zamroź ją w pojemnikach na kostki lodu, zamiast wylewać.
Przygotowując kawę mrożoną, całkowicie rozpuść cukier
Wiele osób uwielbia czarną kawę mrożoną i czasem sobie częstuje dodatkiem cukru (w tym wanilii lub cynamonu). Jednakże, gdy kawa jest zbyt zimna, cukier (podobnie jak mleko orzechowe, nawiasem mówiąc) nie rozpuszcza się, w wyniku czego powstaje ziarnisty, pudrowy napój. Co za smutek!
Najlepiej zamiast cukru dodać zwykły syrop cukrowy (przepis na Zimną Lemoniadę Kawową znajdziesz na końcu materiału, jak to zrobić). Jednorazowo można przygotować 200-300 ml syropu i przechowywać go w lodówce. Syrop można wymieszać z kawą lub mlekiem i następnie dodać do kawy. I oczywiście nikt nie zabrania słodzenia gorącego napoju tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a co za tym idzie schłodzenia kawy.
Dowiedz się, jak prawidłowo chłodzić kawę
Problem w tym, że aby przygotować idealną kawę mrożoną, ważne jest nie tylko jej zaparzenie, ale także schłodzenie. Do gorącej kawy można oczywiście po prostu dodać lód, zostawić go na stole i poczekać, aż kostki lodu zrobią swoje, jednak często okazuje się, że taki napój nie będzie miał pożądanego smaku.
Jedną ze strategii zalecanych przez ekspertów jest użycie shakera do koktajli. Twoja rodzina może być zaskoczona, gdy o 7 rano energicznie potrząsasz shakerem, ale pozwól jej się do tego przyzwyczaić – to najszybszy sposób na schłodzenie mrożonej kawy. Wystarczy wlać do shakera świeżo zaparzoną gorącą kawę, dodać kostki lodu, a następnie wstrząsnąć zawartością shakera.
Nie parz nudnej mrożonej kawy
Istnieje wiele sposobów na dostosowanie smaku mrożonej kawy do nastroju, okazji lub po prostu do eksperymentowania, więc bądź kreatywny!
- Dodanie mleka migdałowego nada Twojej kawie słodki, orzechowy smak i zakryje gorycz (w razie potrzeby).
- Jeśli jesteś fanem kokosa, spróbuj mleka kokosowego, aby uzyskać gładkie wykończenie.
- Dopraw kawę szczyptą gałki muszkatołowej lub cynamonu (mielonego lub wrzucając laskę cynamonu do filiżanki).
- Dodanie lawendy, bazylii i mięty do mrożonej kawy jest takie letnie.
- Do mrożonej kawy dodawaj jagody, owoce sezonowe lub powstałe na ich bazie syropy, według własnego gustu.
Wypróbuj alternatywny sposób przygotowania kawy mrożonej
Najczęściej kawa mrożona to świeżo parzony gorący napój chłodzony lodem. Ale nie tylko! Jest inna opcja. Kawa grubo mielona moczona jest w wodzie pitnej o temperaturze pokojowej lub w zimnej wodzie przez 12–24 godziny. Smakuje bardzo podobnie do klasycznej kawy mrożonej, jednak bez gorzkiego posmaku.
Bariści twierdzą, że głównym powodem, dla którego metoda ta zyskuje obecnie na popularności, jest to, że pozwala ona uzyskać kawę łatwą do wypicia, o niskiej kwasowości i przyjemnej czekoladowej konsystencji. Ponieważ czas parzenia w tym przypadku jest dość długi, wymagane jest bardzo grube mielenie i najlepiej jest parzyć kawę w prasie francuskiej.
PREMIA! Przepis na mrożoną lemoniadę kawową
Zimna lemoniada kawowa
Do przygotowania około 1,3 litra napoju potrzebujesz:
- 400 ml zimnej czarnej kawy
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około 2,5 dużych cytryn)
- Tonik 500ml
- kostki lodu
- plasterki cytryny lub pomarańczy do dekoracji
Na syrop:
- 160-170 g cukru
- skórka z 1 cytryny
- 200 ml wody do picia
- Zacznij od syropu. Do rondelka wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny i dodać wodę.
- Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż kryształki cukru się rozpuszczą.
- Odcedzić, ostudzić i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- W karafce połącz mocną kawę z 250 ml syropu i sokiem z cytryny, wymieszaj. Uzupełnij tonikiem.
- Podawać z lodem i udekorować plasterkami cytrusów.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kawa #napoje #Kawa mrożonaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych