Kawa Dalgona
gastronomia 25 sierpnia 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kawa Dalgona stała się popularna najpierw w Korei, a później na całym świecie. Jung Il Woo, aktor i gospodarz programu telewizyjnego „Celebrity Chef” w jednej z restauracji, zamówił „bitą kawę” i po jej degustacji zachwycał się smakiem i konsystencją. Aktor powiedział, że ta kawa przypomina mu toffi z dzieciństwa, które nazywały się Dalgona.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutGotowanieKuchnia koreańskaKawaDrinkWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 łyżka. l. dobre granulki kawy rozpuszczalnej1–3 łyżeczki drobny cukier150 ml pełnego mleka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do miski wsypujemy kawę rozpuszczalną z cukrem, wsypujemy 1 łyżkę. l. wrzącą wodę i rozdrobnić ręczną trzepaczką lub ubijać mikserem, aż do uzyskania gęstej, lekkiej piany, która praktycznie nie spada z trzepaczek.
Krok 2
Podgrzej mleko, przelej je do dużej szklanki lub szklanki, wyłóż łyżką mieszankę kawową i od razu podawaj łyżką lub słomką.