Do przepisu
Kasza kukurydziana po włosku – z suszonymi pomidorami i stracciatellą. Zdrowa, elegancka, smaczna – co może być przyjemniejszego niż ta owsianka na śniadanie?
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Dodać. czas: 30 minutGotowanieOspałośćŚniadanieKolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmleko – 300 mlgruba kasza kukurydziana – 80 gstracciatella – 120 gsuszone pomidory – 30 gmasło – 2 łyżki. l.pęczek zieleniny (natka pietruszki, kolendra, koperek)½ ząbka czosnkumielony pieprzsól/cukier do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dodaj płatki do mleka, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieją.
Krok 2
Do przygotowanych płatków dodać sól, pieprz, czosnek i trochę posiekanych ziół, do smaku. Mieszać. Fajny.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj pozostałe posiekane zioła i oliwę z oliwek.
Krok 4
Wystudzoną semolinę podzielić na 2 części i uformować serniki.
Krok 5
Smażyć na złoty kolor na maśle z obu stron.
Krok 6
Ułożyć na talerzach, posypać stracciatellą, posiekanymi suszonymi pomidorami, polać przygotowaną oliwą i ziołami.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Jurija Manczuka, szefa kuchni kawiarni gastronomicznej Charlie.