Kasza jaglana z warzywami i fetą
Mój magnes 06 sierpnia 20225,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kasza jaglana z warzywami i fetą może być zarówno doskonałym dodatkiem do popisowego dania mięsnego, jak i obfitym lunchem. Ziarno to jest ostatnio niesprawiedliwie rzadko przygotowywane. Gryka, ryż oraz modna komosa ryżowa i bulgur wyparły proso z wysokich miejsc na cokole. Ma to oczywiście swoje wady: zboże to może okazać się wytrawne lub gorzkie. O pierwszym i drugim niuansie decyduje właściwa metoda gotowania. Na przykład gorycz znika, gdy dokładnie umyjesz proso, aż woda będzie czysta. Aby płatki nie okazały się suche, należy zachować stosunek części suchej do cieczy, a także dodać trochę oleju. W tym przepisie wykorzystuje się go do smażenia warzyw.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 435,48 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 18,67 g/14,33 g/57,32KolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI300 g prosa3 marchewki1 duży bakłażan200 g fety4–5 gałązek mięty Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kaszę dokładnie umyć, dodać 500 ml zimnej wody i zagotować na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego, dodaj sól i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Wymieszaj kilka razy. Kaszę jaglaną pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
Krok 2
Marchewkę pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem i gotować 3 minuty. Odcedź płyn i osusz marchewki na ręcznikach papierowych. Bakłażany pokroić w dużą kostkę. Posiekaj liście mięty.
Krok 3
Na głębokiej patelni rozgrzej 5 łyżek. l. olej roślinny, dodaj warzywa i gotuj na średnim ogniu przez 7-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać proso i wymieszać.
Krok 4
Kaszę jaglaną i warzywa układamy na talerzach, posypujemy miętą i pokruszoną fetą i od razu podajemy.
UWAGA DO GOSPODARKI
MOŻESZ ZAMIENIĆ kaszę jaglaną na kuskus. Wystarczy zalać wrzącą wodą, dodać sól i pozostawić do namoczenia na 5 minut.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 3,70 g (4,63% wartości dziennej) • tłuszcze 3,01 g (3,34%) • węglowodany 15,52 g (9,24%) • kcal 102,81 (5,71%) • sód 112,61 mg (7,71%) • cukier ogółem 2,36 g ( 4,72%) • NNKT 1,70 g (8,50%) • błonnik pokarmowy 2,74 g (9,13%)