Do przepisu
To nie tylko słodka kasza jaglana, ale praktycznie deser – pożywny i smaczny.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 45 minutGotowanieKuchnia rosyjskaŚniadanieKolacjaDrugie danieOwsiankaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJI250 g płatków jaglanych500 ml mleka lub wody pitnej, w wersji chudej2 łyżki l. masło1 łyżka. l. cukier waniliowy0,5 łyżeczki sólNa sos gruszkowy:2 średnio twarde gruszki40 g orzechów włoskich2 łyżki l. masło2 łyżki l. Sahara1 łyżka. l. Miód Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kaszę prosową bardzo dokładnie przepłucz w 6-7 wodach – wypływająca woda powinna być całkowicie przezroczysta. Płatki zbożowe przełożyć na sito i osuszyć.
Krok 2
W rondlu o pojemności 2,5 litra rozgrzej masło, dodaj sól i płatki. Kaszę jaglaną smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
Krok 3
Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a płatki będą miękkie, około 25 minut.
Krok 4
Zdejmij patelnię z ognia, zawiń ją w koc lub połóż na sofie pod poduszką na około 15–20 minut.
Krok 5
Aby przygotować sos, gruszkę pokroić na małe kawałki, usuwając rdzeń, ale bez obierania. Rozpuść masło na patelni i bardzo szybko smaż gruszki na dużym ogniu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe gruszki układamy na talerzu łyżką cedzakową i zalewamy miodem.
Krok 6
Wlać cukier na patelnię, na której smażono gruszki, wlać 1 łyżeczkę. wodę, rozpuścić na syrop. Dodać orzechy i smażyć na średnim ogniu, potrząsając patelnią, przez 3 minuty.
Krok 7
Owsiankę przekładamy do misek i mieszamy z gruszkami. Posyp karmelizowanymi orzechami.