Kasza gryczana z mięsem w powolnej kuchence
gastronomia 27 marca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kaszę gryczaną z mięsem możesz ugotować w powolnej kuchence na lunch lub kolację, a nikt w pobliżu nie powie Ci, że to danie jest nudne i bez smaku. Oczywiście możesz po prostu załadować wszystkie składniki do urządzenia, dodać wodę i naciskając przycisk zaufać technologii. Ale nadal lepiej wykorzystać swoje umiejętności kulinarne i postępować zgodnie z naszymi radami! Mianowicie zacznij od lekkiego podsmażenia mięsa z warzywami: dzięki temu smak potrawy będzie bardziej wyrazisty. I dopiero wtedy do miski multicookera dodaj kaszę gryczaną i zyskaj 40 minut wolnego czasu, a potem niesamowicie apetyczne gorące danie, które zniknie ze stołu w ciągu kilku minut.
Złożoność: łatwo Kalorie: 341,49 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 25,64 g/11,22 g/31,03MulticookerKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIpulpa wieprzowa – 400 gcebula – 100 gczosnek – 2 ząbkimarchewka – 150 gkasza gryczana – 150 gwoda pitna – 500–600 mlolej roślinny do smażenia – w razie potrzebysól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smakuprzyprawy do mięsa – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Można pokroić w małe kostki.
Krok 2
Do miski multicookera wlej olej. Włącz tryb „Smażenie” i dodaj mięso. Gotuj, mieszając, 5 minut. Dodać cebulę, czosnek i marchewkę. Mieszaj i gotuj w tym samym trybie przez 10 minut.
Krok 3
Posortuj kaszę gryczaną i spłucz pod bieżącą wodą. Ułożyć równą warstwą na mięsie i warzywach. Sól, pieprz, doprawić przyprawami. Zalać wodą pitną: powinna przykryć kaszę gryczaną warzywami warstwą co najmniej 1 cm.
Krok 4
Włącz tryb „Ziarna” lub „Gulasz”. Zamknij multicooker i gotuj, aż urządzenie zasygnalizuje zakończenie procesu. Zamieszać. Można podawać na stole, posypane do smaku posiekanymi ziołami.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast wieprzowiny, do przyrządzenia tej kaszy gryczanej z łatwością można wykorzystać wołowinę. Pamiętaj tylko, że wymaga dłuższego gotowania, więc albo gotuj danie dłużej, albo pokrój mięso na mniejsze.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie podoba Ci się pomysł dodawania gotowej mieszanki przypraw do kaszy gryczanej i mięsa, wybierz własną! Może to być papryka mielona, suszone oregano, majeranek lub tymianek.