Kasza gryczana z kurczakiem w powolnej kuchence

Kasza gryczana z kurczakiem w powolnej kuchence

gastronomia 28 marca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Ten przepis na kaszę gryczaną z kurczakiem w powolnej kuchence radykalnie różni się od wielu podobnych. Faktem jest, że sugerujemy wstępne marynowanie ptaka cebulą, czosnkiem i adżyką. Czy możesz sobie wyobrazić, jak aromatyczny będzie ten kurczak? A podczas duszenia w powolnej kuchence kasza gryczana zostanie nasycona sokami i stanie się niezwykle smaczna. Dlaczego tak duży nacisk kładziemy na to urządzenie kuchenne? Ponieważ to multicooker zapewnia doskonałe rezultaty przy minimalnym wysiłku gospodyni domowej. Nasza kasza gryczana z kurczakiem jest tego najlepszym dowodem!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 502,47 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny Używany: 41,23 g/18,79 g/46,59MulticookerKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImięso z kurczaka z ud – 1 kgcebula – 200 gczosnek – 3 ząbkimarchewka – 150 gsłodka papryka – 150 gadjika – 2 łyżeczki.mielona wędzona papryka – 1 łyżeczka.oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.kasza gryczana – 350 gwoda pitna – 1 lsól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Po usunięciu nasion paprykę słodką pokroić w drobną kostkę.

Krok 2

Do miski z kurczakiem dodaj cebulę, czosnek i adjika. Doprawić solą i posypać mieloną wędzoną papryką. Wlać olej i wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 40 minut.

Krok 3

Posortuj kaszę gryczaną i spłucz pod bieżącą wodą. Umieść marynowanego kurczaka w misce multicookera. Dodać marchewkę i paprykę i wygładzić. Na wierzchu rozłóż kaszę gryczaną. Spłaszcz ponownie.

Krok 4

Zalać ciepłą wodą pitną. Dodaj trochę soli. Zamknij multicooker. Włącz tryb „Duszenie” lub „Pieczenie”. Kaszę gryczaną z kurczakiem należy ugotować w ciągu godziny.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz, możesz użyć nie mięsa z ud, ale całego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki. Do tego dania nie polecamy filetu z piersi, jest on za mało soczysty.

PRZY OKAZJI

Do przygotowania kurczaka gryczanego w powolnej kuchence używamy adjika, bardzo ostrego sosu. Dlatego jeśli wolisz bardziej „spokojne” opcje, zastąp je taką samą ilością dowolnego sosu pomidorowego, a następnie dodaj do marynaty odrobinę pieprzu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja