Kasza gryczana z kurczakiem w powolnej kuchence
gastronomia 28 marca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ten przepis na kaszę gryczaną z kurczakiem w powolnej kuchence radykalnie różni się od wielu podobnych. Faktem jest, że sugerujemy wstępne marynowanie ptaka cebulą, czosnkiem i adżyką. Czy możesz sobie wyobrazić, jak aromatyczny będzie ten kurczak? A podczas duszenia w powolnej kuchence kasza gryczana zostanie nasycona sokami i stanie się niezwykle smaczna. Dlaczego tak duży nacisk kładziemy na to urządzenie kuchenne? Ponieważ to multicooker zapewnia doskonałe rezultaty przy minimalnym wysiłku gospodyni domowej. Nasza kasza gryczana z kurczakiem jest tego najlepszym dowodem!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 502,47 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny Używany: 41,23 g/18,79 g/46,59MulticookerKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJImięso z kurczaka z ud – 1 kgcebula – 200 gczosnek – 3 ząbkimarchewka – 150 gsłodka papryka – 150 gadjika – 2 łyżeczki.mielona wędzona papryka – 1 łyżeczka.oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.kasza gryczana – 350 gwoda pitna – 1 lsól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Po usunięciu nasion paprykę słodką pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
Do miski z kurczakiem dodaj cebulę, czosnek i adjika. Doprawić solą i posypać mieloną wędzoną papryką. Wlać olej i wymieszać. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 40 minut.
Krok 3
Posortuj kaszę gryczaną i spłucz pod bieżącą wodą. Umieść marynowanego kurczaka w misce multicookera. Dodać marchewkę i paprykę i wygładzić. Na wierzchu rozłóż kaszę gryczaną. Spłaszcz ponownie.
Krok 4
Zalać ciepłą wodą pitną. Dodaj trochę soli. Zamknij multicooker. Włącz tryb „Duszenie” lub „Pieczenie”. Kaszę gryczaną z kurczakiem należy ugotować w ciągu godziny.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, możesz użyć nie mięsa z ud, ale całego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki. Do tego dania nie polecamy filetu z piersi, jest on za mało soczysty.
PRZY OKAZJI
Do przygotowania kurczaka gryczanego w powolnej kuchence używamy adjika, bardzo ostrego sosu. Dlatego jeśli wolisz bardziej „spokojne” opcje, zastąp je taką samą ilością dowolnego sosu pomidorowego, a następnie dodaj do marynaty odrobinę pieprzu.