Kasza gryczana z duszonym mięsem
gastronomia 03 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przepis na kaszę gryczaną z duszonym mięsem był kiedyś bardzo popularny ze względu na swoją prostotę i dostępność. W dzisiejszych czasach to danie stało się trochę zapomniane, ale postanowiliśmy Wam o nim przypomnieć, ponieważ może pomóc gospodyni w różnych sytuacjach. Po pierwsze, kasza gryczana gotuje się dość szybko, więc uzupełniając ją gulaszem, otrzymasz doskonały szybki obiad. Po drugie, taki przepis pozwoli ci wykorzystać wcześniej przygotowaną owsiankę, która przez kilka dni „smutna” leżała w lodówce. Wreszcie kasza gryczana z gulaszem pomoże Ci zaoszczędzić budżet, jeśli zajdzie taka potrzeba. Więc przygotujmy się!
Złożoność: łatwo Kalorie: 408,30 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 20,63 g/22,35 g/32,78Danie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkasza gryczana – 300 gwoda pitna – 750 mlcebula – 100 golej roślinny – 1 łyżka. l.gulasz – 2 puszki (około 600 g)sól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki dania. Kaszę gryczaną włóż do szerokiej miski i dokładnie spłucz wodą, aż stanie się przezroczysta. Umieścić na sicie.
Krok 2
W rondlu zagotuj wodę pitną. Dodać pół łyżeczki soli i wymieszać. Dodaj grykę. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zredukuj do średniego i gotuj około 10 minut (woda powinna zniknąć z powierzchni).
Krok 3
Wyłącz ogień pod patelnią z kaszą gryczaną. Zamknij pokrywę. Pozostawić na rozgrzanym piecu na około 20 minut. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Krok 4
Do gorącej kaszy gryczanej dodać gulasz z puszki i cebulę. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj i jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku. Podawaj natychmiast.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kaszę gryczaną można przygotować zarówno z gulaszem wołowym, jak i wieprzowym: to zależy tylko od Twojego wyboru. Danie można podawać z kiszonymi lub kiszonymi ogórkami, najlepiej oczywiście domowymi. Będzie bardzo smacznie!
PRZY OKAZJI
Kasza gryczana z gulaszem stanie się jeszcze smaczniejsza, jeśli dodasz grzyby (na przykład pieczarki), szybko smażone na maśle lub oleju roślinnym.