Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1GotowaniePrażenieKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkasza gryczana – 0,5 szklankikapusta – 180 gcebula 1-2 szt.marchewka – 2 szt. (mała)papryka – 1 szt.grzyby (pieczarki) – 8 szt.groszek zielony świeży lub mrożony – 1 łyżka. łyżkaolej roślinnysól i zioła do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kaszę gryczaną gotujemy do momentu, aż będzie krucha, w proporcji 1:2 z wodą.
Krok 2
Posiekaj kapustę i rozgnieć ją rękami.
Krok 3
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
Krok 4
Paprykę pokroić w pierścienie.
Krok 5
Smaż cebulę, paprykę, marchewkę i kapustę do miękkości. Dodaj posiekane grzyby.
Krok 6
Po 5 minutach dodać groszek, pieprz, sól i zioła do smaku. Gotować na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
Krok 7
Dosypujemy kaszę gryczaną, dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu kilka minut.
PRZY OKAZJI
Przepis został opracowany i dostarczony przez klasztor Nikolo-Solbinsky.
Angela w porze posiłku!
Nie zapominajcie, że najlepszą przyprawą do potraw jest modlitwa, ona wszystko ozdabia i uświęca. Dokładnie w ten sposób przygotowują jedzenie w klasztorach z modlitwą, dzięki czemu jedzenie okazuje się szczególnie smaczne i zdrowe.