Kasza gryczana w piekarniku, ulubione dania na chłodne dni

Kasza gryczana w piekarniku, ulubione dania na chłodne dni

Kasza gryczana w piekarniku, ulubione dania na chłodne dni

Olga Zacharowa 30 września 2021 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Kasza gryczana w piekarniku jest zwykle gotowana w zimnych porach roku. To pożywny, aromatyczny i gorący posiłek, który zaspokoi głód i rozgrzeje duszę. A kasza gryczana w piekarniku to bardzo zdrowe danie prozdrowotne, które może zgromadzić przy stole całą rodzinę lub dużą grupę przyjaciół.

Kasza gryczana w piekarniku, starter

Aby ugotować kaszę gryczaną w piekarniku, potrzebujesz ziaren gryki, soli i płynu, który zapobiegnie spaleniu gryki. Może to być woda pitna, rosół, sok warzywny lub nawet owocowy, np. pomarańczowy. Tego właśnie używa się do przygotowania gryki cytrusowej w piekarniku, przepis poniżej.

Do podstawowych składników można dodać warzywa (od bakłażana po słodką paprykę), zioła (suche i świeże), przyprawy korzenne, grzyby, suszone owoce, mięso, drób czy nawet ryby (poniżej znajdziesz oryginalny przepis Kasza gryczana z łososiem i oliwki w piekarniku). Ale wszystkie te opcje są nadal dostosowane do naszego nowoczesnego gustu. Gotowanie nie zajmuje dużo czasu – w końcu kaszę gryczaną gotujemy w piekarniku, a nie w piecu, jak dotychczas. Dlatego postanowiliśmy zacząć od sięgnięcia do starych książek kucharskich i dowiedzenia się, jak wcześniej przygotowywano kaszę gryczaną. Niektóre opcje nas zaskoczyły.

Kasza gryczana produkowana jest z wyselekcjonowanej kaszy gryczanej uprawianej w ekologicznie czystych regionach Rosji. Dzięki dokładnemu oczyszczeniu i sortowaniu ziarna, w zbożu zostają zachowane wszystkie przydatne substancje – witaminy i mikroelementy. Gotowa kasza gryczana charakteryzuje się doskonałą kruchą konsystencją, apetycznym aromatem i wspaniałym smakiem.

Kasza gryczana z ziaren doskonale nadaje się do gotowania kaszy gryczanej w piekarniku i nie tylko. Można go wykorzystać do kaszek mlecznych, dodatków, nadzienia do pożywnych ciast i naleśników oraz wielu innych ulubionych dań, które zgromadzą przy stole całą rodzinę i dodadzą ciepła i komfortu każdemu domowi.

Po otwarciu opakowania wygodnie jest przechowywać w nim resztę płatków, a samoprzylepna naklejka pomoże szczelnie zamknąć opakowanie. Dodatkowo na opakowaniu znajdziesz przepisy na kulinarne hity z kaszą gryczaną.

Jak gotowano kaszę gryczaną w piekarniku i piecu w XIX–XX wieku.

Książka „Najbardziej kompletny stół wegetariański. Najnowsza „Książka kucharska” z 1895 roku, wydana w Moskwie, bogata jest w dania z kaszy gryczanej. Oto, jak według autorów książki należy ugotować owsiankę gryczaną w piekarniku.

Odłóż 2 funty (900 g) kaszy gryczanej, przesiej jądra i smaż na patelni, aż będą czerwone. Przelać do żaroodpornego garnka takiej wielkości, aby około połowa pozostała wolna. Jeszcze gorące płatki dokładnie wymieszaj z 225 g masła Chukhon i solą, następnie zalej taką ilością wrzącej wody, aby owsianka była ledwo nią przykryta, ponownie dobrze wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika na 3 godziny.

Teraz zalecamy przygotowanie takiej owsianki w piekarniku nagrzanym do 160°C. A kaszę gryczaną z piekarnika podajemy z posiekaną cebulą podsmażoną na maśle. „Wiele osób lubi uzupełniać owsiankę kapuśniakiem, zupą lub barszczem z kiszonej kapusty. Jeśli owsiankę podajemy na zimno, to podaje się ją z zimnym mlekiem lub śmietaną i drobnym cukrem. Dobre wskazówki, z których możesz skorzystać już teraz!

Do przygotowania Tartyny z kaszy gryczanej w piekarniku potrzebne będą: 1 funt (450 g) ziaren gryki, 2 jajka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 3 cebule i 225 g masła.

Najpierw musisz ugotować owsiankę gryczaną. Sól, pieprz i wymieszaj z posiekaną cebulą podsmażoną na oleju, dodaj 2 surowe jajka. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż na dobrze rozgrzaną żaroodporną patelnię z olejem. Wstawić do piekarnika (obecnie w piekarniku nagrzanym do 180°C), aż naczynie się zarumieni. Gdy danie z kaszy gryczanej będzie gotowe, pokrój je na kawałki. Tartyny z końca XIX wieku. – Jest to rodzaj grzanek, stosowano je jako przekąskę lub jako składnik sałatek. Przygotowywano je nie tylko z kaszy gryczanej, ale także z marchwi, makaronu, ziemniaków, ryżu, a nawet pietruszki.

Przepisy na kaszę gryczaną, także gotowaną w piekarniku, znajdują się także w wydanej w Petersburgu książce „Stół wegetariański” z 1914 roku. Na przykład przepis na Ziemniaki z mieloną kaszą gryczaną. Aby ją przygotować, należy wymieszać kruchą kaszę gryczaną ze smażoną posiekaną cebulą. Ziemniaki pieczemy w piekarniku, „wyskrobujemy” miąższ ze środka, nie naruszając kształtu ziemniaka i nie przecinając „ścian”. Do każdego ziemniaka napełnij kaszą gryczaną i cebulą, polej roztrzepanym jajkiem na gładką masę, posyp kruszoną bułką tartą, posyp olejem i piecz w piekarniku. Pozostałą pulpę ziemniaczaną i kaszę gryczaną wymieszać z roztopionym masłem i jajkami, uformować kulki, obtoczyć w mące lub bułce tartej i smażyć na maśle. Podawaj faszerowane ziemniaki na gorąco z kuleczkami z kaszy gryczanej.

Książka zaleca gotowanie chłodnej kaszy gryczanej z mlekiem w piekarniku. Ważne jest zachowanie proporcji: 1 funt kaszy gryczanej (450 g) na 1 butelkę (770 ml) gorącego mleka.

I być może najbardziej nieoczekiwany przepis na kaszę gryczaną w piekarniku znaleźliśmy w książce Evgenii Novikovej „Nowa książka kucharska. Kompletny przewodnik po nauce sztuki gotowania” 1889, opublikowany w Moskwie. To jest sos z kapusty. Aby go przygotować, należy ugotować główkę białej kapusty, położyć ją na sicie i dobrze wysuszyć. Następnie ugotuj kaszę gryczaną, przetrzyj ją przez sito, dodaj 3 łyżki. l. oliwą i przygotowaną mieszanką nadziewamy kapustę, czyli farszem nakładamy pomiędzy każdy liść. Gdy kapusta będzie już gotowa, zalewamy ją olejem i smażymy w piekarniku (teraz w piekarniku nagrzanym do 180°C). Gotową kapustę nadziewaną kaszą gryczaną zalewamy sosem na maśle, podsmażamy na mące i rozcieńczamy bulionem grzybowym.

Rozwijając temat przygotowania ziaren gryki, przeczytaj więcej na : Gryka w stylu kupieckim, co to jest, a także przepisy kulinarne i historia potrawy

Sprawdzone przepisy na kaszę gryczaną w piekarniku

Kasza gryczana z mięsem i suszonymi śliwkami w piekarniku

Śliwki, które dobrze komponują się z mięsem, można wymieszać także z kaszą gryczaną, a następnie upiec to danie w piekarniku.

Kasza gryczana z mięsem i suszonymi śliwkami w piekarniku
Kasza gryczana z mięsem i suszonymi śliwkami w piekarniku

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 średnia cebula
  • szczypta nasion kopru włoskiego i kminku
  • 400 g pulpy wieprzowej
  • 180 g ziaren gryki
  • 8 szt. mięsiste, pestkowe śliwki
  • 400 ml wody lub bulionu
  • olej roślinny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę, pokrój w pierścienie. Dodaj przyprawy.

2. Dodaj wieprzowinę pokrojoną na małe kawałki. Smażyć.

3. Dodać kaszę gryczaną i suszone śliwki, zalać gorącym bulionem lub wodą, przykryć patelnię pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę 20 minut. Podawać ze świeżymi warzywami i ziołami.

Krupenik gryczany w piekarniku

Marina z Kazania, autorka przepisu i nasza czytelniczka: „Krupenik to tradycyjne domowe danie kuchni rosyjskiej. To zapiekanka z kaszy gryczanej, w której płatki zbożowe miesza się z mieszanką twarogu jajecznego. Moja mama często przygotowywała tę zapiekankę z kruchej kaszy gryczanej pozostałej po obiedzie. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.”

Krupenik gryczany w piekarniku
Krupenik gryczany w piekarniku

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 2 szczypty soli
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki krucha kasza gryczana
  • 50 g masła
  1. W misce wymieszaj jajka, cukier i sól. Ubijaj, aż będzie gładkie.
  2. Dodać serek wiejski, dobrze wymieszać.
  3. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lepka i niezbyt płynna.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż masę, równomiernie ją rozprowadzając i lekko ugniatając łyżką.
  5. Aby krupenik miał chrupiącą skórkę, na wierzchu ułóż kawałki pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 35-40 minut. i piecz, aż będzie gotowe.

Kasza gryczana z sercami kurczaka w garnku, gotowana w piekarniku

Nieważne, jak często odwiedzamy modne kawiarnie i restauracje, czasami przyciąga nas coś bardzo prostego i znajomego. A co może być prostszego i bardziej znanego niż kasza gryczana gotowana w piekarniku? Nasza wersja jest z sercami kurczaka, jajkiem i koperkiem.

Kasza gryczana z sercami kurczaka w garnku, gotowana w piekarniku
Kasza gryczana z sercami kurczaka w garnku, gotowana w piekarniku

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 240 g ziaren gryki
  • 600ml wody pitnej
  • 500 g serc z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka na twardo
  • mały pęczek koperku
  • 150 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Kaszę gryczaną wsypujemy do garnka, zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:2, preferując wodę. Dodaj 1 łyżeczkę. sól i włóż do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Zmniejsz temperaturę do 120°C i gotuj przez kolejne 1,5 godziny.
  3. Przetnij serca na pół. Cebulę pokroić w małe kostki. Rozgrzej patelnię z oliwą i smaż cebulę, 6-7 minut. Dodaj serca i kontynuuj smażenie, aż będą całkowicie ugotowane. Dobrze posolić i pieprzyć.
  4. Do garnka z kaszą gryczaną włóż serca i cebulę, wymieszaj. Pozostawiamy w piekarniku na kolejne 15-20 minut.
  5. Jajka pokroić w kostkę. Posiekaj koperek. Do garnka z kaszą gryczaną dodać jajka, koperek i masło, delikatnie wymieszać. Pozostaw na kolejne 15 minut. w piekarniku. Tę wersję kaszy gryczanej podawaj na gorąco w piekarniku.

Wegetariańska kasza gryczana z warzywami w piekarniku

Valery Dolgopolov, dyrektor i szef kuchni fundacji charytatywnej Food for Life, podzielił się z nami swoim autorskim przepisem na kaszę gryczaną z warzywami i serem Adyghe, pieczoną w piekarniku. Przepis na kaszę gryczaną został przez niego opracowany w oparciu o kuchnię wedyjską.

Wegetariańska kasza gryczana z warzywami w piekarniku
Wegetariańska kasza gryczana z warzywami w piekarniku

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 150 g sera Adyghe
  • 1 marchewka
  • 100 g kalafiora
  • 0,5 łyżeczki każdy kolendra, świeżo zmielony czarny pieprz, kminek
  • 300 g ziaren gryki
  • 600 g wody pitnej
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • masło do podania
  • sól
  1. Ser Adyghe pokroić w kostkę, smażyć na żaroodpornej i ognioodpornej patelni z olejem roślinnym na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
  2. Podsmaż posiekane warzywa, dodaj ser Adyghe, sól i przyprawy. Zamieszać.
  3. Od razu wsypać kaszę gryczaną i zalać wszystko wrzącą wodą w stosunku 1:2, gotować do połowy ugotowaności na średnim ogniu. Zamieszać.
  4. Przykryj patelnię pokrywką. Umieścić w nagrzanym pomieszczeniu w temperaturze 180°C na 10 minut. Wyjmij, zamieszaj i sprawdź, czy płatki są gotowe. Jeśli kasza gryczana nie jest gotowa, włóż ją z powrotem do piekarnika na kolejne 5-10 minut.
  5. Do przygotowanej kaszy gryczanej dodać masło. Przykrywamy pokrywką, pozwalamy zaparzyć i podajemy ciepłą kaszę gryczaną.

Kasza gryczana cytrusowa w piekarniku

Marina, autorka przepisu i nasza czytelniczka z Moskwy: „Kasza gryczana cytrusowa to danie zapadające w pamięć. Rozpoznawalny smak gotowanej w piekarniku kaszy gryczanej dopełnia aromatyczny sos z pomarańczy i suszonych moreli. Danie dla miłośników cytrusów!

Kasza gryczana cytrusowa w piekarniku
Kasza gryczana cytrusowa w piekarniku

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 200 g ziaren gryki
  • 2 soczyste duże pomarańcze
  • 10-12 szt. suszone morele
  • 1-2 plasterki kandyzowanego imbiru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki l. Miód
  • 1 anyż gwiazdkowaty, opcjonalnie
  • skórka pomarańczowa do podania
  1. Ugotuj kruchą owsiankę w proporcji 1:2, preferując wodę.
  2. Skórkę pomarańczową zetrzeć na drobnej tarce. Suszone morele i kandyzowany imbir pokroić na małe kawałki.
  3. W rondelku rozpuść około połowy masła, dodaj sok z 1 pomarańczy i suszone morele….
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja