Kasza gryczana po kupiecku, co to jest, a także przepisy i historia potrawy

Kasza gryczana po kupiecku, co to jest, a także przepisy i historia potrawy

Kasza gryczana po kupiecku, co to jest, a także przepisy i historia potrawy

Olga Zacharowa 30 sierpnia 2023 r5,00 (11)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz

Kasza gryczana po kupieckim to danie ludowe, którego przepis jest bardzo popularny w rosyjskojęzycznym Internecie. W redakcji kuchni sprawdziliśmy przepisy na kaszę kupiecką od naszych czytelników i zaproponowaliśmy własną wersję kaszy kupieckiej – od redakcji. Być może znaleźliśmy także miejsce na mapie Rosji, w którym pojawiło się to danie. Znajduje się 400 km od Moskwy.

Kasza gryczana po kupiecku, co to jest, a także przepisy i historia potrawy

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kasza gryczana po kupiecku, co to za przepis online?
  • Przepisy w stylu internetowym
    • Kasza gryczana po kupiecku z wieprzowiną

    • Kupiecka kasza gryczana z mięsem mielonym w piekarniku

    • Kasza gryczana po kupiecku z mięsem mielonym z

  • Początek początku – pojawienie się gryki na Rusi
  • Gdzie jest gryka, tam są handlarze
    • Gryka

    • Kasza gryczana po kupiecku, jaką gotuje się teraz w Vyazmie

  • Kasza gryczana po kupiecku. A co z Mołochowcem?
    • Kasza kupiecka w stylu Eleny Molokhovets

Kasza gryczana po kupiecku, co to za przepis online?

Na Yandex można znaleźć kilkaset przepisów na grykę kupiecką – obfite, proste i bezpretensjonalne danie. Standardowe składniki: kasza gryczana + wołowina lub wieprzowina, rzadziej kurczak + smażona cebula i marchewka + pomidory, najczęściej pasta pomidorowa. Możliwe jest większe uczestnictwo grzyby, seler, czosnek, słodka papryka i świeże zioła.

Pomimo minimalizmu, gryka kupiecka okazuje się zrównoważona w smaku: przecier pomidorowy nadaje kwaskowatość, smażenie dodaje słodyczy, jest też sól, a grykę kupiecką można doprawić świeżo zmielonym pieprzem dla przyjemnej pikanterii. Danie nie jest zależne od pory roku i jest równie dobre zarówno zimą, jak i latem – podobnie jak sama kasza gryczana.

Podstawowe iskładniki do wyrobu kaszy ludowej metodą kupiecką

Przepisy w stylu internetowym

Kaszę gryczaną po kupiecku przygotowuje się najczęściej na patelni, chociaż istnieją przepisy na kaszę gryczaną po kupiecku w piekarniku lub w powolnej kuchence.

Kasza gryczana po kupiecku z wieprzowiną

Przepis z Wiktoriaczytelniku naszej witryny.

Kasza gryczana po kupiecku z wieprzowiną
Kasza gryczana po kupiecku z wieprzowiną

Do przygotowania 4-5 porcji potrzebne będą:

  • 300 g rdzeni gryki
  • 300 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1-1,5 łyżki. l. mąka
  • 2 łyżki l. pełnotłusta śmietana
  • 1 łyżka. l. pasta pomidorowa
  • 500ml wody pitnej
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. W przypadku kaszy gryczanej kupieckiej ugotuj płatki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzymaj się ciepło.
  2. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm, cebulę w półpierścienie, a marchewkę w paski.
  3. Smażyć cebulę i marchewkę na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym przez 4-5 minut. Dodać mięso i smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 5-6 minut.
  4. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby połączyć się z masłem i ewentualnymi sokami. Można nawet przesunąć zawartość patelni nieco na bok i w powstałej wolnej przestrzeni wymieszać mąkę z masłem.
  5. Na patelnię dodaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Mieszaj, aż będzie gładkie. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Wlać wodę, przykryć patelnię pokrywką i gotować kaszę gryczaną po kupiecku przez kolejne 25-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  7. Na talerze wyłóż przygotowaną kaszę gryczaną i na wierzch dodaj zawartość patelni. Podawaj od razu kaszę gryczaną typu kupieckiego.

Kupiecka kasza gryczana z mięsem mielonym w piekarniku

Przepis z Natalia Andreevaczytelniku naszej witryny.

Kasza kupiecka z mięsem mielonym i grzybami z piekarnika
Kasza kupiecka z mięsem mielonym i grzybami z piekarnika

Do przygotowania 5-6 porcji potrzebne będą:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 20 g masła plus do podania
  • 400 g domowej mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny
  • 2 łyżki l. pasta pomidorowa
  • 200 g rdzeni gryki
  • około 500-600 ml wody pitnej lub lekkiego bulionu warzywnego, grzybowego lub mięsnego
  • świeże zioła do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W przypadku kaszy gryczanej kupieckiej należy najpierw przygotować smażenie. Aby to zrobić, drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce lub posiekaj jak cebulę. Pieczarki pokroić w kostkę lub plasterki.
  3. Cebulę i marchewkę podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem na jasnozłoty kolor. Dodać grzyby i smażyć kolejne 3 minuty.
  4. Dodać mięso mielone, smażyć 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Mieszaj i podgrzewaj przez kolejne 3-5 minut.
  5. Podzielić zawartość patelni na 4 małe, żaroodporne kokilki.
  6. Dodaj 4-5 łyżek do każdego garnka. l. umyta kasza gryczana. Zalewamy wodą lub bulionem tak, aby kasza gryczana była całkowicie pokryta wodą plus 1 cm płynu.
  7. Garnki przykryć pokrywkami lub przykryć szczelnie złożoną kilkukrotnie folią. Gotuj kaszę gryczaną w piekarniku przez 30 minut. lub do czasu, aż kasza gryczana się zagotuje.
  8. Wyjmij garnki. Dodać kawałek masła i drobno posiekane zioła. Podawaj od razu kaszę gryczaną typu kupieckiego.

Kasza gryczana po kupiecku z mięsem mielonym z

Oczywiście jasne jest, że kasza gryczana kupiecka to obfite domowe danie, które zarówno nakarmi, jak i rozgrzeje. Dla dokładności postanowiliśmy policzyć kalorie gotowego dania i oto co wyszło:

  • 2682 kcal na 5-6 porcji, w naczyniu o wadze 1,33 kg. Głównymi dostawcami kalorii w kaszy kupieckiej przygotowanej dokładnie według tego przepisu są mielone mięso wołowe (1143 kcal) i kasza gryczana (939 kcal).
  • Białka: 149 g. Tłuszcze: 133 g. Węglowodany: 230 g.

Pamiętaj, że ostateczna wartość odżywcza i kaloryczność naszej kaszy kupieckiej z mięsem zależy od użytych produktów.

Kupiecki styl gryki z gastronom.ru
Kupiecki styl gryki z

Do przygotowania 5-6 porcji potrzebne będą:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • pół małej bulwy selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej 450 g wołowiny i 150 g wieprzowiny
  • 1-2 łyżki. l. pasta pomidorowa
  • szczypta cukru
  • 300 g rdzeni gryki
  • do podania natka pietruszki i połówka słodkiej i żółtej papryki
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. W przypadku kaszy gryczanej kupieckiej należy najpierw przygotować smażenie. Aby to zrobić, pokrój cebulę, marchewkę i seler w drobną kostkę. Przełóż czosnek przez prasę i zmiel ze szczyptą soli.
  2. Najpierw podsmaż cebulę na średnim ogniu, 3-4 minuty. Dodaj marchewkę i seler. Gotuj przez kolejne 3-5 minut, mieszając, lub do momentu, aż marchew i seler zmiękną.
  3. Dodać mięso mielone i podsmażyć, „rozbijając” kawałki szpatułką. Gdy mięso mielone zacznie zmieniać kolor, dodajemy sos czosnkowy i koncentrat pomidorowy. Pieprz i dodaj cukier. Mieszaj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
  4. Dodać kaszę gryczaną, smażyć płatki przez 2 minuty. Napełnij zawartość patelni wodą i dodaj kolejne 100-150 ml wody. Doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimalnego wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 15-20 minut. lub do momentu, aż kasza gryczana będzie w pełni ugotowana, po kupiecku. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Na talerzach ułóż kupiecką kaszę gryczaną. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i posiekaną paprykę tak cienko, jak to możliwe. Podawać na gorąco.

Wiemy, że najczęściej podstawą każdego domowego, ludowego dania jest potrawa tradycyjna – z kuchni krajowej lub lokalnej (regionalnej). To właśnie wtedy gospodynie domowe wycofują z niego niektóre składniki – aby zaoszczędzić budżet i ze względu na trudność ich znalezienia, inne zastępują je bardziej znanymi – aby zadowolić rodzinne gusta i uprościć technologię – aby zaoszczędzić czas. Stało się tak na przykład podczas zamiany makaronu bolońskiego na makaron granatowy lub galantyny na galaretkę. Jaka była podstawa kupieckiej gryki?

Kasza gryczana po kupiecku. Początek początku – pojawienie się gryki na Rusi

Jedna wersja: gryka rozprzestrzeniła się na całą Ruś Kijowską wraz z chrztem w 988 r., a wszystko dzięki budowie prawosławnych klasztorów. Obsługiwali je głównie mnisi z Konstantynopola – przywozili ze sobą zboże. A ponieważ byli to greccy mnisi, zboże nazwano gryką. Kasza gryczana, kasza gryczana, kasza gryczana, kasza gryczana, kasza gryczana – Dahl ma te wszystkie nazwy. Według lingwistów sercem wszystkiego jest „grk” („grecki”), czyli kasza gryczana „importowana z Grecji”.

Według innej wersji kasza gryczana trafiła do nas z południowej Syberii, gdzie 2000 lat temu lokalni mieszkańcy jedli to ziarno. Na przykład w Ałtaju, na stanowiskach starożytnych plemion, archeolodzy odkryli skamieniałe pozostałości ziaren gryki. Teorię tę potwierdza fakt, że gryka tatarska (cietrzew tatarski, kirlyk) do dziś rośnie na Syberii jako roślina dzika.

Kwitnąca gryka
Kwitnąca gryka

Kasza gryczana po kupiecku. Gdzie jest gryka, tam są handlarze

W każdym razie gryka była towarem importowanym do centralnej Rosji, a tam, gdzie są drogi i handel, są kupcy. Dla nich kasza gryczana była bardzo opłacalnym produktem, ponieważ była wygodna w transporcie, mogła być długo przechowywana i nie psuła się.

Współczesna nauka udowodniła, że ​​zboża utleniają się bardzo wolno i w odpowiednich warunkach można je przechowywać nawet do 2 lat. Istnieją informacje, że w magazynach Rosrezerv gryka jest przechowywana w temperaturach od 0 do –10 ° C. Eksperci uważają, że jeśli nie będziesz przestrzegać tego reżimu, gryka stanie się bez smaku przy takim okresie przydatności do spożycia – w zbożach rozpocznie się proces niszczenia białka roślinnego (denaturacja).

Wróćmy do gryki kupieckiej. W tym celu sięgnijmy do kuchni regionu smoleńskiego, bo to właśnie przez Smoleńsk przebiegała droga od Warangian do Greków. Kupcy po raz pierwszy sprowadzili tu grykę najprawdopodobniej już w IX wieku i okazało się, że gryka jest doskonała dla tutejszych gleb – superpiaskowców i iłów o dużej kwasowości. Gryka nie potrzebowała nawozów, a poza tym była doskonałą rośliną miododajną. Tak więc ziemia smoleńska i kasza gryczana zostały ze sobą powiązane. A kuchnię regionu smoleńskiego zaczęto uzupełniać daniami z kaszy gryczanej…

W 2019 roku podczas Międzynarodowy Festiwal Folkloru i Rzemiosła „Słowiańskie Bractwo”które miało miejsce w Rezerwat Muzealny Gniezdowo (niedaleko Smoleńska) próbowaliśmy tradycyjnej dla tych miejsc kaszy gryczanej – kaszy gryczanej. Teraz rozumiemy, że może stać się prototypem internetowej wersji gryki kupieckiej. Tak, w tym daniu nie ma pasty pomidorowej, ale składnik ten równie dobrze mógł pojawić się w mięsie w stylu kupieckim, a później – w czasach sowieckich. W tamtych czasach często używano pasty pomidorowej, a czasem po prostu „dla nadania jej koloru”.

Szukaliśmy słowa „gryka” w słownikach i znaleźliśmy je w wyjaśnieniu Dahla na temat słowa „kasza gryczana”. Włodzimierz Iwanowicz zwrócił uwagę, że „kasza gryczana” to słowo pskowskie i oznacza kaszę gryczaną. Ale w obwodzie pskowskim nic o takim daniu nie słyszeliśmy, tylko w obwodzie smoleńskim.

Gryka

Gryka
Gryka

Do przygotowania 4-5 porcji potrzebne będą:

  • 300 g pulpy wołowej
  • 200 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 160 g rdzeni gryczanych
  • olej roślinny
  • sól
  1. Rozmrozić grzyby. Aby to zrobić, włóż je do miski i włóż do lodówki. Rozmrożone grzyby przełożyć na sito i odsączyć płyn. Pieczarki pokroić w średnią kostkę.
  2. Wołowinę pokroić na średnie kawałki. Cebula i marchewka – w małych małych kostkach.
  3. Smażyć cebulę i marchewkę na średnim ogniu z rozgrzanym olejem roślinnym, 3-4 minuty. Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Dodaj wołowinę i gotuj, aż będzie prawie gotowa.
  4. W tym samym czasie ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Dodać do zawartości patelni, wymieszać. Dodać sól i dusić wszystko razem przez kolejne 5 minut. podawać gorące.

Studiując wieloaspektową kuchnię regionu smoleńskiego odkryliśmy przepis na kupiecką kaszę gryczaną z Wiaźmy. Pierwsza wzmianka kronikarska o Vyazmie pojawia się w 1239 roku. To miasto jest starożytne i komercyjne, a także centrum rzemiosła. Tutaj handlowano konopiami, chlebem,…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja