Kasza gryczana na patelni dla tych, którzy oszczędzają swój czas i energię
Olga Zacharowa 29 października 2021 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Wiele gospodyń domowych gotuje kaszę gryczaną na patelni, oszczędzając czas i wysiłek. Pomimo prostoty powstałych potraw, mają one również swoje tajemnice i niuanse w przygotowaniu. Opowiedziała nam o nich Alena Spirina, trenerka kulinarna, prezenterka telewizyjna i autorka książek o jedzeniu. Jej rady uzupełniliśmy przepisami z naszej kolekcji.
Na patelni można ugotować inną kaszę gryczaną. Dziś sprzedawany jest w trzech rodzajach: prodel, czyli rozdrobnione płatki zbożowe, jądra – gryka wstępnie podsmażana i gryka niesmażona, tzw. „zielona”. Wszystkie trzy rodzaje kaszy gryczanej można ugotować na patelni, ale z różnym skutkiem.
Prodel wytworzy miękką, lepką, niechlujną owsiankę; zielona kasza gryczana da owsiankę o nieoczekiwanym smaku i konsystencji jak na kaszę gryczaną, bardziej przypominającą jęczmień perłowy. Najpopularniejszym daniem do smażenia na patelni jest tradycyjna kasza gryczana smażona, o orzechowym smaku i wyjątkowym aromacie, za który tak ją kochamy. Nawiasem mówiąc, ten rodzaj kaszy gryczanej znany jest na całym świecie jako „rosyjska owsianka”. Nie skupiajmy na niej uwagi.
Kasza gryczana na patelni, wybór oryginalnego produktu przez redaktora
Do przyrządzania potraw gryczanych na patelni wybraliśmy kaszę gryczaną „Ciepłe Tradycje”. Kontynuujemy testowanie produktów tej marki.
Jądro gryki „Ciepłe Tradycje” produkowane jest z wyselekcjonowanej kaszy gryczanej uprawianej w ekologicznie czystych regionach Rosji. Dzięki dokładnemu oczyszczeniu i sortowaniu ziarna wszystkie przydatne substancje – witaminy i mikroelementy – zostają zachowane w zbożu. Gotowa kasza gryczana charakteryzuje się doskonałą kruchą konsystencją, apetycznym aromatem i wspaniałym smakiem.
Kaszę gryczaną z ziaren „Ciepłe Tradycje” można przyrządzić na patelni i nie tylko. Można go ugotować w rondlu lub w piekarniku, a następnie wykorzystać do kaszek mlecznych, dodatków, nadzienia do pożywnych ciast i naleśników oraz wielu innych ulubionych dań, które zgromadzą przy stole całą rodzinę, dodając ciepła i komfortu każdemu domowi .
Po otwarciu opakowania wygodnie jest przechowywać w nim resztę płatków, gdyż naklejka samoprzylepna pomoże szczelnie zamknąć opakowanie. Dodatkowo na opakowaniu znajdziesz przepisy na Twoje ulubione dania z kaszą gryczaną.
Kasza gryczana na patelni, jakie dania wybrać
Do smażenia kaszy gryczanej najlepiej wybrać szeroką patelnię z grubym dnem i dość wysokimi bokami – co najmniej 4 cm. Nie ma znaczenia, czy ma powłokę nieprzywierającą, czy nie. Wskazane jest wybranie patelni z pokrywką. Jeśli nie ma pokrywki, zastąp ją kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia lub folii. Wystarczy umieścić kółko na kaszy gryczanej, gdy tylko płyn na patelni zacznie wrzeć. Jeżeli kaszę gryczaną smażymy na patelni przed gotowaniem, nie ma potrzeby zakrywania naczynia pokrywką.
Kaszę gryczaną myć lub nie myć przed smażeniem na patelni
Dawno minęły czasy, gdy gotowanie gryki – na patelni, w rondlu czy w piekarniku – zaczynało się od sortowania ziaren w poszukiwaniu nierafinowanych ziaren i drobnych kamyczków. Ale czasami nadal chcesz przepłukać płatki i nie zależy to od tego, czy kasza gryczana była w opakowaniu, czy kupiłeś ją luzem.
Jeśli chcesz opłukać kaszę gryczaną przed smażeniem na patelni, opłucz ją. Jeśli zaczniesz gotować od smażenia kaszy gryczanej, na pewno wyschnie.
Kontynuując temat przygotowania ziaren gryki na , zobacz także: Kasza gryczana zamiast chleba: tradycyjne rosyjskie danie na kapuśniak lub barszcz
Dlaczego i jak smażyć grykę na patelni przed gotowaniem
Wiele osób uważa smażenie ziaren gryki na patelni przed gotowaniem za sposób „babciny”. Rzeczywiście, jest to stara metoda przygotowywania zbóż. Dzięki temu kasza gryczana podczas dalszego gotowania nadaje więcej smaku i aromatu, a kasza z niej również okazuje się bardziej krucha. Wydaje mi się, że smażenie płatków śniadaniowych to dobry początek przygotowania kaszy gryczanej, poza tym nie zajmuje dużo czasu i każdy poradzi sobie z tą operacją.
Aby usmażyć, rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem na średnim ogniu, aż kropla wody natychmiast zacznie skwierczeć i wyparuje. Na suchą patelnię wsypujemy kaszę gryczaną i smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Jeśli kasza gryczana zostanie umyta, mokre ziarna na patelni zaczną się od siebie oddzielać i smażyć.
Kaszę gryczaną można również usmażyć na patelni z rozgrzanym masłem warzywnym lub roztopionym. Zatem wszystkie zalety przygotowania kaszy gryczanej w ten sposób staną się jeszcze bardziej znaczące.
Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą Ci uzyskać jak najwięcej korzyści z wstępnego prażenia gryki
- Podczas gdy patelnia się nagrzewa (sucha lub z olejem), podgrzej na niej przyprawy. Kasza gryczana dobrze komponuje się z kolendrą i kminkiem, gorczycą i kardamonem, kminkiem i selerem. Dopraw przyprawy dobieraj w zależności od tego, z czym planujesz podać kaszę gryczaną.
- Tylko uważaj, żeby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie rozgrzały, odsłaniając pełnię aromatu.
- Aby kasza gryczana na patelni była szczególnie krucha, należy wymieszać płatki z lekko ubitym jajkiem lub białkiem, odstawić na 5 minut, smażyć i gotować jak zwykle.
Oprócz smażenia suchych płatków przed gotowaniem, na patelni można usmażyć już ugotowaną kaszę gryczaną. Aby to zrobić, użyj oleju roślinnego, masła, ghee lub mieszaniny kilku olejów, ale najlepiej sprawdzają się skwarki lub wytopiony tłuszcz z boczku/mostka. Niewiele osób odmówi tak obfitej i apetycznej kaszy gryczanej.
Podstawowy przepis na gotowanie kaszy gryczanej na patelni
Podstawowy przepis na 4 porcje: 180-200 g kaszy gryczanej na 500 ml płynu i ok. 0,5 łyżeczki. drobno mielona sól. Płynem w tym przypadku nie musi być woda pitna. Kaszę gryczaną można ugotować na patelni z bulionem warzywnym, kurczakiem, grzybami lub słabym bulionem wołowym.
Gotowanie kaszy gryczanej na patelni z ulubionymi produktami
Kasza gryczana z wieprzowiną na patelni, ulubiona część obiadu i pełnowartościowy, sycący obiad
Do przygotowania tego dania nadaje się miąższ łopatki lub szynki wieprzowej.
- Wieprzowinę pokroić w kawałki lub paski wielkości orzecha włoskiego. Jeśli czas na to pozwala, zamarynuj mięso w soli i mieszance przypraw.
- Gotowanie rozpoczynamy od usmażenia mięsa na oleju roślinnym lub tłuszczu zwierzęcym, ewentualnie dodajemy cebulę, marchewkę, łodygi selera lub bulwy.
- Całość dusić na patelni pod pokrywką, aż mięso będzie w połowie ugotowane, dodać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć, mieszając, przez kilka minut.
- Wlać wrzący płyn, zmniejszyć ogień i założyć pokrywkę. Zanim kasza gryczana się ugotuje, wieprzowina również będzie gotowa.
Okazuje się, że jest to gulasz mięsny z dodatkiem na jednej patelni – jest to wygodne i proste! A jeśli na mięso wylejesz kaszę gryczaną i zalejesz ją wrzącą wodą bez mieszania, otrzymasz kaszę gryczaną z wieprzowiną na patelni, ugotowaną na zasadzie pilawu.
Kaszę gryczaną z mięsem mielonym przygotowuje się na patelni na tej samej zasadzie. Do mielonego mięsa dodać cebulę, marchewkę, starte lub posiekane pomidory we własnym soku, doprawić oregano lub tymiankiem, jakby przygotowując sos boloński, a następnie kaszą gryczaną i przede wszystkim bulionem warzywnym.
Kasza gryczana z mięsem mielonym i słodką papryką na patelni
Kasza gryczana z mięsem mielonym i słodką papryką na patelni
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 150 rdzeniowych kaszy gryczanej „Ciepłe tradycje”
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe, drobiowo-wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 papryki słodkie, najlepiej wielokolorowe, bez nasion i przegród
- 3 mięsiste pomidory bez skórki lub 500 g pomidorów z puszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100ml wody pitnej
- olej roślinny
- mieszanka Twoich ulubionych suszonych ziół
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Rdzeń gryczany podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni zgodnie z instrukcją powyżej. Wlać do miski.
- Cebulę, marchewkę i paprykę pokroić w paski lub na łatwe do spożycia kawałki. Smażyć na średnim ogniu z olejem roślinnym, aż marchewki lekko zmiękną.
- Dodaj mięso mielone. Mieszając, szybko smażymy, aż zacznie zmieniać kolor.
- Dodaj pomidory na patelnię i wymieszaj. Dodać śmietanę i podgrzewać przez 1 minutę.
- Dodaj kaszę gryczaną na patelnię. Mieszamy i zalewamy bulionem i wodą. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj, aż kasza gryczana będzie gotowa.
- Na sam koniec posolić i popieprzyć zawartość patelni, dodać zioła. Kaszę gryczaną z mięsem mielonym podawać na ciepło.
Kasza gryczana z wędzonymi mięsami na patelni w stylu solanki mięsnej
Kasza gryczana z wędzonymi mięsami na patelni
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 300 g ziaren gryki „Ciepłe Tradycje”
- 650-700 g wody pitnej
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 50-60 g bulwy selera
- 100 g boczku
- 6 wędzonych kiełbas myśliwskich
- 2 mocne pikle
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Kaszę gryczaną podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni zgodnie z instrukcją powyżej.
- Kaszę gryczaną wsypać do rondla, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, posolić i popieprzyć. Dodać ząbki czosnku pokrojone na 2-3 części i liść laurowy. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj, aż będzie gotowy. Usuń czosnek i liść laurowy.
- W czasie gdy kasza gryczana się gotuje, przygotuj sauté. Cebulę, marchew, seler, ogórki pokroić w drobną kostkę, boczek i kiełbaski – według uznania.
- Boczek wrzucamy na rozgrzaną, głęboką patelnię z grubym dnem i dodajemy odrobinę oleju. Smaż wieprzowinę przez kilka minut na średnim ogniu, aż wytopi się część tłuszczu.
- Dodaj marchewkę i seler, smaż przez 3 minuty, mieszając. Dodać cebulę, smażyć 2-3 minuty. Dodaj ogórki i kiełbaski, kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-6 minut.
- Kaszę gryczaną przełożyć na patelnię. Mieszaj i podgrzewaj do połączenia smaków i aromatów przez kolejne 2-3 minuty. Lub podziel kaszę gryczaną na talerze i dodaj do niej zawartość patelni. Podawać danie na gorąco.
Kasza gryczana ze smażoną wieprzowiną na patelni
Kasza gryczana ze smażoną wieprzowiną na patelni
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- 300 g ziaren gryki „Ciepłe Tradycje”
- 1 litr wody pitnej
- 200-250 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1,5-2 łyżki. l. mąka
- 2 łyżki l. pełnotłusta śmietana
- 1-2 łyżki. l. gęsty sos pomidorowy
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Kaszę gryczaną podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni zgodnie z instrukcją powyżej.
- Kaszę gryczaną wsypać do rondla, dodać 650-700 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, posolić i popieprzyć. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj, aż będzie gotowy.
- Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju roślinnego i podsmażyć wieprzowinę pokrojoną w kostkę 1×1 cm.
- Dodać cebulę i marchewkę, pokroić w paski. Smaż przez 7-8 minut.
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aby połączyć się z masłem i ewentualnymi sokami mięsnymi. Dodać śmietanę, sos pomidorowy. Dodać sól i wymieszać.
- Dodać pozostałą wodę, przykryć patelnię pokrywką i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Kaszę gryczaną przełożyć na patelnię. Mieszaj i podgrzewaj do połączenia smaków i aromatów przez kolejne 2-3 minuty. Lub podziel kaszę gryczaną na talerze i dodaj do niej zawartość patelni. Podawać danie na gorąco.
Kasza gryczana z gulaszem na patelni
Połączenie kaszy gryczanej i gulaszu wydaje się jedynie najprostszym i najbardziej bezpretensjonalnym daniem: ugotuj kaszę gryczaną, dodaj do niej gulasz – to wszystko. Tak, ale możesz przygotować to danie nieco inaczej, aby podkreślić jego smak!
Najpierw podsmażamy kaszę gryczaną na patelni na tłuszczu, który zawsze tworzy się w gulaszu. Następnie dodaj…