Karp w galarecie z miodem

Do przepisu

Karp ma słodkawe mięso, więc nie zdziw się obecnością miodu i rodzynek w przepisie. A żeby osłabić smak tej „słodkiej pary”, miodu i rodzynek, do bazowego bulionu na karp w galarecie dodaliśmy sok z cytryny. Nawiasem mówiąc, nie usuwaj skóry z filetu rybnego – dzięki temu danie będzie wyglądać znacznie ciekawiej.

Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 5 godzin 30 minutGotowanieKolacjaBulionPrzekąskaGalaretowatyRyba w galarecieZupaZimne przekąskiNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJI50 g jasnych rodzynek1–2 łyżki. l. Miód20–25 g arkuszy żelatyny1 średnia marchewka1 średnia cebulapół małego korzenia selera1 liść laurowy1 karp o wadze około 1 kg1 mała cytryna + sok z połowy cytryny1 jajko na twardo1 papryczka chilisól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rodzynki zalać 200 ml gorącej wody zmieszanej z miodem. Zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Pozostaw na 30 minut.

Krok 2

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.

Krok 3

Marchew, cebulę i seler zalać 1,5 litra osolonej wody. Dodaj liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.

Krok 4

Oczyść rybę z łusek. Wypatrosz to. Wyjąć 2 filety ze skórą i pokroić na małe kawałki. Dodaj do warzyw. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 7–9 minut.

Krok 5

Przełożyć rybę na talerz. Bulion odcedzić, dodać wyciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Wlać sok z cytryny. Zamieszać.

Krok 6

Obierz cytrynę. Pokrój go w cienkie kółka. Usuń nasiona. Jajka pokroić w koła, chili (bez nasion) w pierścienie.

Krok 7

Wlać 200 ml bulionu. Resztę wymieszać z rodzynkami i bulionem miodowym. Na dno formy wlać czysty bulion. Ułóż kawałki ryby, plasterki cytryny, chili i jajka. Ostrożnie polej rybę bulionem z miodem i rodzynkami. Umieścić w lodówce do całkowitego stężenia, 4–5 godzin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja