Karmelizowane pomidorki koktajlowe
wmoksia 30 listopada 20100,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukier – 2 łyżki. l.oliwa z oliwek – 250 gczarne ziarna pieprzupomidorki koktajlowe z gałązkami – 1 kgczosnek – 4 ząbkiocet winny – 3 łyżki. l.cytryna, tylko soksól – 1 szczyptagałązki tymianku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj pomidory i osusz je. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 90°C przez kilka godzin. Pomidory powinny być miękkie w dotyku, lekko pomarszczone, ale nie suche! Na głębokiej patelni (najlepiej o grubym dnie) rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek na złoty kolor. Wyjąć z oleju, odstawić. Przygotowane pomidory zalać oliwą z dodatkiem czosnku, posypać cukrem i karmelizować przez kilka minut. Dodaj ocet i, zwiększając ogień, poczekaj, aż odparuje. Pomidory i oliwę włóż do szklanego słoika, dodaj podsmażony czosnek, gałązki tymianku, cytrynę i zmiażdżone ziarna czarnego pieprzu.