Do przepisu
Rolada wieprzowa? Dlaczego nie. Karkówka glazurowana oczywiście bardziej przypomina zwykły klops, ale my przygotowujemy ją dokładnie jak bułkę, a glazurę robimy z pasty miso.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 2 godzinyPiekarnikGotowaniePrażeniePieczenieNa patelniKolacjaDrugie daniePrzekąskaMisoDanie główneUrodzinyKarnawałNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1–1,3 kg karkówki w kawałkachDo glazury:30 g pasty miso50 g cukru trzcinowego25 ml octu jabłkowego30 g miodu0,5 łyżki. l. wódka0,5 łyżki. l. musztardaDo napełniania:1 szalotka1 duża marchewka2 ząbki czosnku150 g pieczarek50 g oliwek bez pestek2 gałązki tymianku100 g sera twarogowegoolej roślinnysól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj nadzienie. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w tę samą kostkę. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę i marchewkę do miękkości, 2 minuty. Dodaj pokrojone pieczarki, drobno posiekany czosnek i liście tymianku i smaż na złoty kolor, 7–10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać grubo pokrojone oliwki, ser, sól i pieprz.
Krok 2
Połącz wszystkie składniki glazury w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 3
Mięso układamy na desce i po wykonaniu nacięcia wzdłużnego na głębokość 2,5 cm zaczynamy przesuwać się w kierunku środka po spirali, jak przy odwijaniu bułki – powinniśmy otrzymać równą, prostokątną warstwę. Jeśli w formacji pozostały jakieś nieprawidłowości, można je lekko odbić.
Krok 4
Połóż warstwę mięsa na folii lub na macie do przygotowania sushi. Rozłóż nadzienie na mięsie, robiąc wgłębienie z jednej strony na około jedną trzecią. Zwiń warstwę w ciasny rulon w stronę wcięcia. Zawiąż rulon sznurkiem lub nitką. Za pomocą pędzla posmaruj mięso glazurą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę 20 minut. Okresowo posmaruj glazurą.
Krok 5
Wyjmij bułkę z piekarnika i pozostaw ją pod folią na 10 minut. Następnie usuń sznurek, pokrój bułkę w poprzek na cienkie plasterki, udekoruj tymiankiem i podawaj na ciepło lub na zimno.