Karkówka gotowana na gorąco

Karkówka gotowana na gorąco

gastronomia 25 listopada 2023 r4,71(7)Dodaj do ulubionychUdziałKarkówka gotowana na gorącoKarkówka gotowana na gorącoKarkówka gotowana na gorącoKarkówka gotowana na gorąco Do przepisu

Karkówka gotowana na gorąco to smaczne i sycące danie dla dużego towarzystwa. Pieczona wieprzowina to nie tyle gotowy produkt, co sam sposób gotowania, a mianowicie pieczenie mięsa w dużym kawałku. Gotowanie gotowanej wieprzowiny nie sprawi większych problemów – gdy będziesz zajęty innymi sprawami, wieprzowina przykryta folią spokojnie skończy w piekarniku, aż będzie całkowicie ugotowana. Zgadzam się, tworząc menu świąteczne, jest to bardzo wygodne, ponieważ już zdecydowałeś się na gorące danie! Karkówka wieprzowa to doskonały wybór do przyrządzania gotowanej wieprzowiny – dzięki naprzemiennemu układaniu warstw mięsa i tłuszczu danie okazuje się bardzo soczyste i delikatne, o delikatnym i subtelnym smaku. Uważamy, że nie trzeba dodawać, że schłodzona gotowana wieprzowina to doskonałe kanapki i kanapki, więc śmiało przygotuj dużą porcję!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 826,71 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Używany: 31,50 g/69,39 g/18,24PiekarnikPieczenieFarszKolacjaDanie główneWegetarianizmImpreza, bufetRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 12 PORCJIduże ziemniaki – 1,5 kgświeży korzeń imbiru – 5 cmczosnek – 1 główkakarkówka w jednym kawałku – 2,5–3 kgczerwona adjika – 1 łyżeczka.olej roślinny – 2 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki umyj szczoteczką i przekrój na połówki. Posolić i natrzeć olejem roślinnym. Ułożyć w głębokiej blasze do pieczenia. Imbir i czosnek obierz, pokrój w krótkie paski. Przełóż do jednej miski, obficie dopraw solą i pieprzem. Zamieszać.

Krok 2

Umyć wieprzowinę i osuszyć papierowymi ręcznikami. Napełnij go czosnkiem i imbirem. Aby to zrobić, wbij prostopadle w mięso długi, ostry nóż, następnie, nie wyjmując go, obróć go o 90°, po czym w uformowany otwór włóż plasterki imbiru i czosnku.

Krok 3

Natrzyj wieprzowinę ze wszystkich stron adjika zmieszaną z olejem roślinnym. Zrób to ostrożnie, jakby masując mięso. Połóż go na połówkach ziemniaków, ułożonych w jednej warstwie, przecięciem do dołu, w głębokiej blasze do pieczenia.

Krok 4

Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C i piecz przez 2,5 godziny (ziemniaki można wyjąć po godzinie, aby zapobiec przypaleniu i wyschnięciu). Ugotowaną wieprzowinę zawiń w folię i odstaw w ciepłe miejsce na 10–15 minut.

PRZYDATNE RADY

Aby dowiedzieć się, ile soli potrzeba do przyrządzenia gotowanej wieprzowiny, należy zastosować następującą proporcję: na 1 kg mięsa weź 1 płaską łyżeczkę soli. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak mięsa, możesz nieco zwiększyć jego ilość. Najlepiej jest wziąć grubą sól kamienną; drobna sól jodowana nie nadaje się do tego celu.

PRZY OKAZJI

Pieczoną wieprzowinę można przygotować nie tylko z karkówki, ale także z innych części tuszy. Szynka bez kości, łopatka lub gruby brzeg sprawdzają się dobrze. Głównym warunkiem jest to, że im większy kawałek mięsa na gotowaną wieprzowinę, tym jest smaczniejszy! Dlatego od razu skup się na redukcji 2-3 kg!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja