Karczochy w oliwie z oliwek

Karczochy w oliwie z oliwek

gastronomia 23 czerwca 2013 rKarczochy w oliwie z oliwekKarczochy w oliwie z oliwek Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustySKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 4-6 dni przed podaniem1 kg świeżych karczochów 4 szklanki białego octu winnego 1 cytryna 2 ząbki czosnku 2 pęczki ziół (rozmaryn, koper, majeranek) 2 świeże czerwone chilli 1 łyżka. l. nasiona kopru 1 łyżka. l. czarny pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka. l. sól gruboziarnista 2–3 szklanki oliwy z oliwek Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Odetnij liście karczochów nożyczkami i oczyść łodygi. Każdy karczoch przekrój wzdłuż na pół i od razu skrop sokiem z połowy cytryny (w przeciwnym razie ściemnieją). Karczochy włóż do miski z zimną wodą, wyciśnij na nie drugą połówkę cytryny i odstaw na 1 godzinę. Do garnka wlej ocet. Dodać sól, nasiona kopru, czarny pieprz i liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Karczochy osusz, zanurz w marynacie i gotuj przez 10 minut. Dodać pęczek ziół, ząbek czosnku i chili, gotować kolejne 5 minut, odcedzić marynatę i przełożyć karczochy do wyparzonych słoików. Wlać gorący olej i zamknąć słoiki. Ostudzić i schłodzić. Po 4-6 dniach karczochy będą gotowe. Wskazówka dotycząca zakupów: użyj małych karczochów. Najlepszym momentem na konserwowanie ich jest sam początek wiosny, kiedy na rynku pojawiają się drobne karczochy – przywożone do nas z Morza Śródziemnego.

UWAGA DO GOSPODARKI

Karczochy nie są najpopularniejszym produktem na naszym rynku, ale już wczesną wiosną – początkiem marca – w supermarketach można spotkać pierwsze „kwiaty”. Teoretycznie powinny być najtańsze w sezonie. A dlaczego by ich wtedy nie zachować, choćby tylko na krótki czas?

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja