Kapusta prowansalska z owocami
Yuna 30 sierpnia 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Oryginalna przystawka – kapusta kiszona i owoce marynowane w winie!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 8 godzin Dodać. czas: 36 godzSolenie, fermentacjaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘkapusta 1 kgmarchewka 1 szt.żurawiny 2 łyżki. l.winogrona białe 15 szt.śliwka 4 szt.jabłko 1 szt.jarzębina 1 łyżka. l.wino białe wytrawne 150 mlcukier 1 łyżka. l.Zalewka z kapusty 150 mlsól 1 łyżka. l.olej roślinny 70 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki. Wszystko wymieszaj, dodaj sól i lekko ugniataj. Pozostaw do kiszenia na dzień lub dwa w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Jabłko pokroić w plasterki usuwając gniazda nasienne, winogrona i śliwki przekroić na pół i usunąć nasiona.
Krok 3
Z solonej kapusty wyciśnij sok i posyp posiekanymi owocami.
Krok 4
Przygotujmy marynatę z soku z kapusty, wytrawnego białego wina, oleju roślinnego i cukru. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
Krok 5
Gorącą marynatą zalej kapustę i owoce. Lekko dociśnij wierzch i pozostaw w lodówce na 6-8 godzin.
UWAGA DO GOSPODARKI
Gotową kapustę kiszoną można kupić na rynku lub w sklepie.
PRZYDATNE RADY
Ilość cukru dodanego do marynaty zależy od kapusty i słodkości owoców. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można dodać więcej cukru. Ale lepiej nie zgłaszać, niż zmieniać!