Kapusta prowansalska
Ewgienia 14 marca 2017 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ta sałatka coleslaw będzie szczególnie dobra, jeśli będzie stać w lodówce przez około 5 godzin.
Złożoność: łatwo Kalorie: 229,75 kcal/porcję Porcje: 8 Używany: 2,41 g/11,56 g/28,71Solenie, fermentacjaChłodzenieKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 8 PORCJIkapusta biała 1200 kgmarchewka 1 szt.kwaśne jabłko 1 szt.żurawina 1 szklankamarynata:woda 1 lcukier 1 szklankaolej roślinny 0,5 szklankiocet 1/3 szklankisól 1 łyżka. l.liść laurowy 1 szt.pieprz czarny 5-6 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posiekaj kapustę, a marchewkę zetrzyj na tarce koreańskiej. Jabłko pokroić w paski.
Krok 2
Na dużej emaliowanej patelni ułóż w równych warstwach kapustę, marchewkę, jabłko i żurawinę. Marynatę zagotuj, dodaj sól, cukier, masło, pieprz, liść laurowy i miętę do litra wody. Doprowadzić do wrzenia, poczekać, aż sól i cukier się rozpuszczą, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
Gorącą solanką zalać kapustę i delikatnie wymieszać. Przykryj kapustę talerzem i dociśnij. Pozostawić na 6-8 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż kapustę do słoików i włóż do lodówki.