Kapusta marynowana z ostrą papryką
gastronomia 22 czerwca 2007(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Kapusta kiszona z papryczką chili to podwójna przyjemność. Chrupnij i bądź szczęśliwy!
Złożoność: łatwo Kalorie: 22,55 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 15 minut Używany: 1,19 g/0,07 g/4,32Solenie, fermentacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE3 duże główki kapusty2 średnie marchewkicukier – 1 łyżka.2 łyżki l. sól1 czerwona ostra papryczka chili Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj kapustę. Drobno posiekaj pieprz. Zetrzyj marchewki. Wymieszaj kapustę z papryką i marchewką.
Krok 2
Mieszankę szczelnie umieścić w 3-litrowym słoju, w odległości około 6 cm od szyjki.
Krok 3
Posyp solą i cukrem, zalej taką ilością zimnej przegotowanej wody, aby przykryła kapustę. Umieść słoik w głębokiej tacy i pozostaw do wyrośnięcia na 3 dni. Od czasu do czasu przekłuwaj zawartość słoika igłą.