Kapusta kiszona z żurawiną

Kapusta kiszona z żurawiną

Kapusta kiszona z żurawiną, Zahodnik3876.jpgKapusta kiszona z żurawiną, Zahodnik3876.jpg Do przepisu

Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić kiszonej kapusty z żurawiną, koniecznie spróbujcie. Kwaśna jagoda nie tylko dodaje ciekawego smaku tradycyjnej potrawie, ale także wzbogaca ją o dodatkową dawkę witaminy C, ważnej w okresie grypy i przeziębień. Pamiętaj, że gotowej, czyli już sfermentowanej kapusty, nie należy przechowywać w ciepłym pomieszczeniu, w przeciwnym razie stanie się miękka i nie będzie miała przyjemnej chrupkości. Kapustę kiszoną można podawać z żurawiną w jej naturalnej postaci lub doprawić olejem słonecznikowym, cienko pokrojoną cebulą i drobno posiekanymi ziołami.

Złożoność: łatwo Kalorie: 49,44 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 52 godz Używany: 2,89 g/0,24 g/9,09PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 20 PORCJIkapusta – 3 kg marchew – 100 g żurawina – 100 g cukier – 1 łyżka. l sól – 75 g nasion kopru – 10 liści kapeluszy – 6-8 szt. pieprz czarny mielony – do smaku Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować kapustę kiszoną z żurawiną, usuń górne liście z główek kapusty: nie będą potrzebne. Kapustę przekrój na połówki i po usunięciu łodyżek drobno posiekaj.

Krok 2

Marchew dokładnie umyj szczoteczką, następnie obierz i zetrzyj na grubej lub średniej tarce. Żurawinę umyj, posortuj i osusz, rozkładając na ręcznikach papierowych.

Krok 3

Do dużej miski włóż przygotowaną kapustę i marchewkę. Posypać cukrem, solą, nasionami kopru i mielonym pieprzem do smaku. Pocieraj dokładnie dłońmi, aby puścić sok.

Krok 4

Umieść kilka liści laurowych na dnie dużego rondla o pojemności co najmniej 10 litrów. Następnie ułożyć kapustę z marchewką, przeplataną żurawiną i pozostałymi liśćmi laurowymi.

Krok 5

Ubijamy kapustę tak, aby puściła jak najwięcej soku. Przykryj pokrywką lub drewnianym kołem i połóż na wierzchu duży ciężar. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni.

Krok 6

Po określonym czasie na powierzchni kapusty powinna pojawić się piana. Zdejmij ucisk i pokrywkę (drewniane kółko), zrób kilka nakłuć w kapuście długą rączką drewnianej łyżki i odstaw na kolejny 1 dzień.

Krok 7

Gotową kapustę kiszoną z żurawiną przełożyć do czystych słoików, lekko ubijając. Zamknij zwykłymi plastikowymi pokrywkami i przechowuj w chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

Do kiszonej kapusty z żurawiną możesz dodać odrobinę kminku i startego świeżego korzenia chrzanu: dzięki temu smak potrawy będzie ciekawszy, a chrzan zapobiegnie także zepsuciu się produktu.

PRZY OKAZJI

Aby kapusta kiszona z żurawiną była wyjątkowo chrupiąca i smaczna, należy podczas gotowania jej powierzchnię zawsze zalewać solanką.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja