Kapusta kiszona z pomidorami

Kapusta kiszona z pomidorami

gastronomia 19 stycznia 2024 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdziałKapusta kiszona z pomidorami Do przepisu

Kiszona kapusta z pomidorami nie tylko pozwoli uzyskać bardzo oryginalną przystawkę, ale także rozwiąże problem wyrzucania „na bok” owoców, których nie da się włożyć do sałatki. Można je oczywiście zakonserwować w inny sposób lub przygotować na sos. Ale jeśli nadal decydujesz się na fermentację kapusty na zimę, to dlaczego nie upiec dwóch ptaków na jednym ogniu?! Przygotowanie tego dania nie jest trudne nawet dla początkującej gospodyni domowej. Wystarczy posiekać składniki, dodać sól i odstawić na kilka dni. Następnie kapustę kiszoną z pomidorami przenosi się do słoików i przechowuje w lodówce. Będzie pysznie i bardzo interesująco!

Złożoność: łatwo Kalorie: 89,20 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 96 godz Używany: 4,35 g/0,39 g/17,64PustySałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIkapusta biała – 1 kgmarchewka – 700 gpomidory – 700 gsól – 2 łyżki. l.cukier – 1 łyżka. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Usuń górne liście z główki kapusty. Odłóż jeden lub dwa czyste. Główkę kapusty przekrój na pół i usuń łodygę. Pokroić w cienkie paski. Przełożyć do dużej miski.

Krok 2

Marchewkę obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodać do posiekanej kapusty. Posypać połową soli i cukru i pocierać rękami, aby puścić sok.

Krok 3

Umyj i osusz pomidory. Pokrój w plasterki. Do wysokiego rondla włóż jedną trzecią kapusty i marchewki. Połóż połowę pomidorów i posyp 1/2 łyżki soli.

Krok 4

Dodaj kolejną trzecią kapusty i marchewki, a następnie pozostałe pomidory. Posypać 1/2 łyżką soli. Połóż pozostałą kapustę i marchewkę. Przykryć liśćmi kapusty. Wywieraj nacisk na górę.

Krok 5

Pozostaw kapustę z marchewką i ogórkami na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Drugiego dnia i przez wszystkie kolejne dni zawartość patelni nakłuwamy długimi wykałaczkami do dna, aby uwolnić gazy powstałe podczas fermentacji.

Krok 6

Przygotuj czyste słoiki o pojemności 1–1,5 litra. Umyj je odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Wyłóż na ręczniki papierowe i pozostaw do wyschnięcia.

Krok 7

Gotową kapustę i pomidory umieść w przygotowanych słoikach wraz z powstałą solanką. Przykryj czystymi plastikowymi pokrywkami i przechowuj w lodówce.

UWAGA DO GOSPODARKI

W podobny sposób można przygotować kapustę kiszoną nie tylko z pomidorami, ale także np. ze świeżymi ogórkami. Procedura jest dokładnie taka sama! W takim przypadku ogórki należy przeciąć wzdłuż na połówki.

PRZY OKAZJI

Przed podaniem kapustę kiszoną z pomidorami można dodać pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i polać nierafinowanym olejem słonecznikowym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja