Kapusta kiszona z ogórkami
gastronomia 14 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Czy przygotowywaliście kiedyś kapustę kiszoną z ogórkami na zimę? Jeśli nie, to skorzystaj z naszego sprawdzonego w praktyce przepisu i zastosuj go, gdy będziesz miał czas i ochotę. Przygotowanie potrawy jest dość proste, ale w rezultacie otrzymasz kapustę kiszoną i ogórki kiszone, które można stosować zarówno razem (podawać jako przekąskę), jak i osobno. Istota tego procesu jest prosta i bardzo znana miłośnikom domowych marynat i marynat. Wszystkie warzywa są siekane, solone i pozostawiane do fermentacji przez kilka dni. Następnie gotową kapustę kiszoną z ogórkami wkłada się do słoików i wysyła do lodówki (lub piwnicy) w celu przechowywania. Proste i pyszne!
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 96 godzPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIkapusta biała – 1–1,5 kgmarchewka – 300 gświeże ogórki – 500 gsól – 2 łyżki. l.cukier – 3/4 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Usuń górne liście z główki kapusty. Odłóż kilka czystych. Kapustę przekrój na pół i usuń łodygę. Pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski.
Krok 2
Marchew obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodać do posiekanej kapusty. Posypać połową soli i cukru i pocierać rękami, aby puścić sok.
Krok 3
Umyj i osusz ogórki. Odetnij końcówki. Owoce pokroić w długie plasterki. Do czystego 3-litrowego słoika włóż jedną trzecią kapusty i marchwi. Połóż połowę ogórków i posyp 1/2 łyżki soli.
Krok 4
Połóż kolejną trzecią kapustę i marchewkę, a następnie pozostałe ogórki. Posypać 1/2 łyżką soli. Połóż pozostałą kapustę i marchewkę. Przykryć liśćmi kapusty. Wywieraj nacisk na górę.
Krok 5
Pozostaw kapustę z marchewką i ogórkami na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Drugiego dnia i przez wszystkie kolejne dni zawartość słoika nakłuwamy długimi wykałaczkami do dna, aby uwolnić gazy powstałe podczas fermentacji.
Krok 6
Gotową kapustę z ogórkami (powinny nabrać zielonkawo-oliwkowego koloru) przełożyć do mniejszych słoików, przykryć plastikowymi pokrywkami i przechowywać w lodówce.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do marynowania razem z kapustą najlepiej jest brać świeże małe ogórki. Aby były chrupiące, należy je wstępnie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin.
PRZY OKAZJI
Ogórki kiszone można stosować tak samo jak ogórki kiszone, czyli spożywać w czystej postaci lub dodawać do dowolnych sałatek (na przykład noworocznego oliwy lub winegretu).