Kapusta Gurian

Kapusta Gurian

gastronomia 22 czerwca 20075.00(2)Dodaj do ulubionychUdział1572.jpg Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 804,00 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 30 minutSolenie, fermentacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 12 PORCJIocet winny – 2 łyżki. l.sól – 1,5 łyżki. l.3 kg białej kapusty1 litr wody1 łyżka. l. nasiona kolendrycukier – 3 łyżki.10 pączków goździków500 g burakówmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kapustę obierz z szorstkich zewnętrznych liści, opłucz wodą i pokrój na 6-8 kawałków, nie odcinając szypułki. Buraki umyj, obierz i pokrój w cienkie koła.

Krok 2

Słoik dokładnie umyj, osusz czystym ręcznikiem i sterylizuj w kuchence mikrofalowej lub nad otwartym ogniem przez 1 minutę. Kapustę i buraki układamy warstwami w słoiku.

Krok 3

W rondelku z wodą umieścić sól, cukier, ocet, kolendrę, pieprz i goździki. Doprowadzić do wrzenia, zalać kapustę marynatą. Umieścić pod ciśnieniem na 5 dni. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

PRZY OKAZJI

Kapusta gurianowa może być bardziej ostra, dodając 1 nasiono ostrej papryki lub 5-6 ząbków czosnku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja