Kapusta Gurian
gastronomia 22 czerwca 2007(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 804,00 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 30 minutSolenie, fermentacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 12 PORCJIocet winny – 2 łyżki. l.sól – 1,5 łyżki. l.3 kg białej kapusty1 litr wody1 łyżka. l. nasiona kolendrycukier – 3 łyżki.10 pączków goździków500 g burakówmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę obierz z szorstkich zewnętrznych liści, opłucz wodą i pokrój na 6-8 kawałków, nie odcinając szypułki. Buraki umyj, obierz i pokrój w cienkie koła.
Krok 2
Słoik dokładnie umyj, osusz czystym ręcznikiem i sterylizuj w kuchence mikrofalowej lub nad otwartym ogniem przez 1 minutę. Kapustę i buraki układamy warstwami w słoiku.
Krok 3
W rondelku z wodą umieścić sól, cukier, ocet, kolendrę, pieprz i goździki. Doprowadzić do wrzenia, zalać kapustę marynatą. Umieścić pod ciśnieniem na 5 dni. Następnie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
PRZY OKAZJI
Kapusta gurianowa może być bardziej ostra, dodając 1 nasiono ostrej papryki lub 5-6 ząbków czosnku.