Kapusta Gurian
gastronomia 07 września 2009(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 93,17 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 30 minut Używany: 4,31 g/0,55 g/17,44Solenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEcukier – 3 łyżki. l.buraki – 500 gpąki goździków – 10 szt.sól – 1 łyżka. l.ocet winny – 1,5 łyżki. l.pieprz czarny – 10 szt.woda – 1 lkolendra, nasiona – 1 łyżka. l.kapusta biała – 3 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę obierz z górnych liści, umyj i pokrój na 6-8 części, nie odcinając szypułki. Buraki umyj, obierz i pokrój w koła. W dużym, szerokim rondlu zagotuj lekko osoloną wodę. Zanurzaj kapustę porcjami na 2 minuty. Przełożyć na talerz łyżką cedzakową. Pozwól, aby cała woda spłynęła.
Krok 2
Umyj słoik, osusz ręcznikiem i sterylizuj przez 1 minutę. Kapustę i buraki układamy warstwami w słoiku.
Krok 3
W rondelku z wodą umieścić sól, cukier, ocet, kolendrę, pieprz i goździki. Doprowadzić do wrzenia i zalać kapustę marynatą. Umieścić pod ciśnieniem na 5 dni. Następnie przenieś się w chłodne miejsce.
UWAGA DO GOSPODARKI
WSKAZÓWKA Kapusta gurian może być bardziej pikantna, dodając 1 nasiono ostrej papryki lub 5-6 ząbków czosnku.