Kapusta duszona: przepisy na każdy dzień
Elena Titok 11 marca 2024 r
Kapusta duszona może być nie tylko dobrym dodatkiem do mięs, ale także samodzielnym daniem głównym na co dzień. Niezależnie od tego, jaką kapustę wybierzesz – świeżą czy marynowaną – danie okaże się nie tylko smaczne, ale także bardzo bogate w zdrowy błonnik i mikroelementy.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybrać odpowiednią świeżą kapustę
- Jak przygotować kapustę do duszenia
- Jak długo dusić różne rodzaje kapusty?
- Przepisy
- Kapusta duszona na patelni
- Kapusta kiszona, duszona
- Kapusta duszona bez mięsa na patelni
- Młoda duszona kapusta
- Kapusta duszona z kiełbasą
- Duszona kapusta z kurczakiem na patelni
- Kapusta kiszona duszona z mięsem i grzybami
- Bigusa
- Kapusta kiszona duszona z jabłkami i rodzynkami
Jak wybrać odpowiednią świeżą kapustę
Duszenie kapusty jest łatwe. Najważniejsze jest, aby wybrać produkt wysokiej jakości. Widelec białej kapusty powinien być gęsty, bez ciemnych plam, ze świeżymi liśćmi i powinien zachować swój kształt po naciśnięciu. Wybierając kapustę kiszoną, należy zwrócić uwagę na jej kolor i konsystencję. Powinno mieć biało-złotą barwę, chrupiące, z lekko lepką zalewą.
Jak przygotować kapustę do duszenia
Kapustę kiszoną można jedynie wycisnąć z zalewy lub dodać do niej razem – zależy to od przepisu. Przed gotowaniem zaleca się włożyć do miski świeżą, rozdrobnioną kapustę, lekko natrzeć solą i rozgnieść rękami. W tej formie zajmie znacznie mniej miejsca na patelni czy rondlu.
Jak długo dusić różne rodzaje kapusty?
Młoda kapusta będzie gotowa po 15 minutach duszenia, a przygotowanie duszonej kapusty zimowej zajmie od 40 minut do godziny. Duszona kapusta kiszona będzie gotowa średnio po 45–50 minut.
Przepisy
Kapusta duszona na patelni
Kapustę duszoną najczęściej przyrządza się z mięsem, kiełbasą, boczkiem i różnymi przyprawami. Tym razem proponujemy Państwu opcję uniwersalną, która będzie odpowiadać każdemu, także wegetarianom.
Kapusta duszona na patelni
Aby przygotować kapustę na 2 porcje, potrzebujesz:
- kapusta biała – 500 g
- marchew średnia – 1 szt.
- cebula średnia – 1 szt.
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotuj warzywa: obierz cebulę i marchewkę, w razie potrzeby usuń z kapusty górne liście i usuń łodygę. Warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Kapustę pokroić w paski. Jeśli kupiłeś ozimą odmianę kapusty o gęstych i twardych liściach, staraj się ją posiekać jak najcieniej – dzięki temu szybciej przygotujesz potrawę.
3. Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzej 1 łyżkę. l. olej roślinny i podsmaż na nim cebulę i marchewkę, pamiętając o mieszaniu warzyw, aby się nie przypaliły. Gotuj warzywa 5–7 minut, aż cebula będzie przezroczysta, a marchewki nabiorą ładnego złotego odcienia. Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do osobnej miski.
4. Wytrzyj lub umyj patelnię, rozgrzej pozostały olej i dodaj kapustę. Smaż kapustę na ogniu minimum 12–15 minut. Stopniowo kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się bardziej miękka. Najważniejsze to pamiętać o wymieszaniu. Lepiej przykryć patelnię pokrywką – dzięki temu kapusta szybciej wypuści sok i szybciej się ugotuje.
5. Gdy kapusta będzie już gotowa, na patelnię wrzucamy marchewkę i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warzywa dobrze i równomiernie wymieszaj.
6. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. To powinno wystarczyć, aby warzywa stały się miękkie i soczyste.
7. Spróbuj kapusty: powinna stać się miękka. Jeśli uznacie, że kapusta jest trochę twarda, możecie do naczynia dodać dosłownie 50 ml wody i dusić jeszcze 5–7 minut objętych. Pamiętaj jednak: kapusta nie powinna zamieniać się w owsiankę i być całkowicie ugotowana!
8. Wyłącz ogień i odstaw duszoną kapustę pod przykryciem na kilka minut. W razie potrzeby do potrawy można dodać niewielką ilość masła, wymieszać i podawać jako dodatek lub samodzielne danie.
Uwaga dla gospodyni
Wybierając kapustę, zwróć uwagę na łodygę: jeśli wytniesz z niej dużo liści, oznacza to, że główka jest stara, a kapusta daleka od świeżości.
Przy okazji
Kapusta jest liderem wśród warzyw pod względem zawartości witaminy C. Duża jej część zostaje w kapuście nawet po obróbce cieplnej.
Kapusta kiszona, duszona
Jeśli chcesz zadowolić siebie i swoich bliskich zdrowym, satysfakcjonującym daniem z duszoną kapustą kiszoną, zapoznaj się z przepisem z ziemniakami i mięsem. Do gotowania lepiej jest używać żeliwnego kotła, ale jeśli go nie masz, wystarczy głęboka patelnia.
Kapusta kiszona, duszona
Aby przygotować kapustę na 6 porcji, potrzebujesz:
- wieprzowina – 500 g
- kapusta kiszona – 600 g
- cebula średnia – 2 szt.
- ziemniaki średnie – 7 szt.
- marchew średnia – 1 szt.
- koncentrat pomidorowy – 2–3 łyżki. l.
- wrząca woda – 2 szklanki
- olej roślinny do smażenia
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Wieprzowinę pokroić na małe kawałki, szybko obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
2. Obierz warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w półpierścienie, marchewkę zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać cebulę i dusić 5 minut, następnie dodać ziemniaki i zalać naczynie niewielką ilością wody, dusić 10 minut.
3. Gdy ziemniaki zmiękną, do mięsa i warzyw dodać marchewkę i kapustę kiszoną, opcjonalnie z zalewą. Doprawić solą i pieprzem.
4. Przecier pomidorowy rozpuścić we wrzącej wodzie, zalać nim wszystkie składniki i dusić pod przykryciem około pół godziny.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz zmniejszyć kwasowość potrawy, przed gotowaniem przepłucz kapustę zimną wodą.
Przy okazji
Aby mięso podczas smażenia zachowało soczystość, nie należy go często mieszać na patelni.
Kapusta duszona bez mięsa na patelni
Kapusta duszona bez mięsa to doskonała propozycja dla osób dbających o dietę lub zmagających się z nadwagą: 100 g produktu zawiera jedynie 80 kcal.
Kapusta duszona bez mięsa na patelni
Aby przygotować kapustę na 2 porcje, potrzebujesz:
- kapusta biała – 500 g
- marchew średnia – 1 szt.
- cebula średnia – 1 szt.
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
- ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- woda pitna – 250 ml
- liść laurowy – 1 szt.
- cukier – 1 łyżka. l.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Cebulę pokroić w półpierścienie, marchewkę w cienkie paski. Smażyć warzywa na oleju roślinnym. Do marchewki i cebuli dodać drobno posiekaną kapustę i smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając.
2. Gdy kapusta zacznie się zmniejszać, rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, dodać ocet i zalać powstałą mieszanką warzywa.
3. Na patelnię włóż liść laurowy, przykryj pokrywką i gotuj przez około 30 minut.
4. Gdy płyn odparuje, dodać przyprawy do smaku, wszystko wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Następnie zdejmij kapustę z ognia i odstaw na 15 minut. To danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwaga dla gospodyni
Resztki kapusty mogą być doskonałym nadzieniem do placków czy naleśników. Do kapusty można bezpiecznie dodać jajka na twardo, cebulę i ulubione przyprawy.
Przy okazji
Spróbuj duszenia grzybów lub tofu z kapustą. Serek sojowy tofu wchłonie aromat duszonej kapusty, a także będzie dobrą alternatywą dla produktów mięsnych.
Młoda duszona kapusta
Młoda kapusta biała świetnie komponuje się z boczkiem. Delikatne i satysfakcjonujące danie przygotowuje się bardzo szybko. W razie potrzeby zamiast boczku można użyć kiełbasek wieprzowych, aby przygotować duszoną kapustę po niemiecku.
Duszona młoda kapusta
Aby przygotować kapustę na 4 porcje, potrzebujesz:
- kapusta biała – 1,5 kg
- boczek – 200 g
- bulion warzywny lub drobiowy – 200–250 ml
- cukier puder – 1 szczypta
- biały ocet winny
- olej roślinny
- sól
1. Boczek pokroić na małe kawałki. Smażyć na oleju roślinnym przez 2-3 minuty, dodać cukier puder i kilka kropli octu.
2. Pokrój kapustę w cienkie paski. Dodać do boczku i dusić przez 10 minut.
3. Zmniejsz ogień i dodaj bulion z kurczaka lub warzyw, gotuj przez kolejne 10 minut. Kapusta powinna pozostać lekko chrupiąca.
Kapusta duszona z kiełbasą
Prosty przepis na rodzinny obiad lub kolację. W nim zmęczona kiełbasa, marchewki, które z czasem nie są zbyt soczyste, a także miękkie lub popękane pomidory znajdą godny los. Z najbardziej banalnych produktów otrzymasz najsmaczniejsze jedzenie.
Kapusta duszona z kiełbasą
Aby przygotować kapustę na 4 porcje, potrzebujesz:
- kapusta biała – 1,3 kg
- cebula – 200 g
- olej roślinny – 3 łyżki. l.
- woda pitna – 150 ml
- pomidory – 400 g
- czosnek – 1 ząbek
- kiełbasa gotowana – 200 g
- mielona wędzona papryka – 1 łyżka. l.
- ocet jabłkowy – 1 łyżka. l.
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
1. Kapustę pokroić w małe kwadraty, cebulę w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej lub średniej tarce.
2. Na rozgrzaną patelnię włóż cebulę i smaż ją na oleju roślinnym przez około 5 minut, następnie dodaj marchewkę, a po kolejnych 5 minutach kapustę.
3. Wlać trochę wody i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do warzyw, przecisnąć czosnek przez praskę.
4. Kiełbasę również pokroić w kostkę i dodać do warzyw, doprawić przyprawami – słodką papryką, solą, czarnym pieprzem, zalać odrobiną octu jabłkowego i wszystko dobrze wymieszać. Po 10 minutach danie jest gotowe. W razie potrzeby kiełbasę można zastąpić kiełbaskami.
Duszona kapusta z kurczakiem na patelni
Duszoną kapustę z kurczakiem można ugotować na patelni na obiad w każdy dzień tygodnia: danie jest proste, niedrogie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i jest dość „szybkie”. Zamiast pasty pomidorowej można użyć świeżych pomidorów lub włoskiej passaty.
Duszona kapusta z kurczakiem na patelni
Aby przygotować kapustę na 4 porcje, potrzebujesz:
- filet z kurczaka – 500 g
- papryka mielona – 1 łyżeczka.
- cebula – 150 g
- marchewka – 200 g
- olej roślinny – 2 łyżki. l.
- kapusta biała – 600 g
- woda pitna – 200 ml
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki – 2 gałązki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
1. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, natrzeć mieloną papryką, solą i pieprzem, pozostawić na 10 minut. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki. Kurczaka podsmaż na patelni na oleju na złoty kolor i połóż na talerzu.
2. Na tej samej patelni podsmażyć warzywa, po 5 minutach dodać do nich kurczaka, dobrze wymieszać i dusić razem około 5 minut.
3. Kapustę pokroić w paski, wrzucić na patelnię wraz z kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, zalać wrzącą wodą i doprowadzić do wrzenia, wszystko wymieszać i gotować 10 minut na małym ogniu.
4. Do naczynia dodać posiekany czosnek i przyprawy do smaku, ponownie dobrze wymieszać i dusić przez pół godziny. Udekoruj świeżymi ziołami.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli w tym przepisie zastąpisz filet z kurczaka podudzia lub udka, danie będzie nieco bardziej kaloryczne, ale nie mniej smaczne.
Przy okazji
Do duszonej kapusty z kurczakiem na patelni można dodać inne warzywa, np. cukinię czy paprykę. Należy je podsmażyć razem z cebulą i marchewką, a następnie przygotować potrawę według przepisu.
Kapusta kiszona duszona z mięsem i grzybami
Ten…