Kandyzowane wiśnie
Alewtina Semenowa 12 września 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pyszne kandyzowane owoce z wiśniami! Zimą można je dodawać do wypieków (muffinki, ciasta wielkanocne), a same w sobie są bardzo smaczne i aromatyczne! Przechowywać w suchych szklanych słoikach.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Dodać. czas: 15 minutSuszenie, suszeniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwiśnia 1 kgcukier 500 grwoda 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj i umyj wiśnie. Usuń pestki z wiśni. Dodaj cukier do wody. Zagotuj syrop. Syropem zalej jagody i odstaw na 5-6 godzin. Gotuj wiśnie przez 15 minut. (od momentu włączenia). Pozostaw ponownie na 5-6 godzin. Gotuj ponownie przez 15 minut.
Krok 2
Jagody przekładamy na durszlak i odstawiamy do całkowitego odcieknięcia syropu (przez 2 godziny) (ja użyłam syropu z innego przepisu).
Krok 3
Jagody ułóż na papierze do pieczenia i susz przez 5-6 dni. Można suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze. Można najpierw obtoczyć kandyzowane owoce w cukrze pudrze lub brązowym cukrze.