Kandyzowane skórki melona
Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 5141,40 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 21,36 g/10,54 g/1257,20PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 5-6 dni przed podaniem2–3 małe melony z gładką, grubą skórką, o łącznej masie 3–4 kg sok z 1 cytryny 1 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj melona i odetnij wierzchnią warstwę skóry o grubości nie większej niż 2 mm. Melona pokroić na kawałki, usunąć miąższ łyżką na twardą warstwę (miąższ nie będzie tu potrzebny). Skórki pokroić w cienkie paski i blanszować we wrzącej wodzie z dodatkiem 2 łyżek. l. sok z cytryny 3-4 min. Odcedź na durszlaku, zalej zimną wodą i osusz. Syrop zagotuj z 750 g cukru i 1/2 litra wody, aż cukier całkowicie się rozpuści i zalej nim skórki melona. Gotuj na małym ogniu przez 10–12 minut, pozwól parzyć przez 8–10 godzin. Powtórz tę procedurę jeszcze dwukrotnie. Za trzecim razem podczas gotowania dodaj kolejne 2 łyżki. l. sok z cytryny. Powstałą mieszaninę umieszczamy na durszlaku, odstawiamy na 1 godzinę, aby płyn odciekł. Skórki układamy na sicie i suszymy w słabo nagrzanym (do 40°C) piekarniku na 1 godzinę. Wyjmujemy, posypujemy pozostałym cukrem pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Przechowywać w zamkniętym, suchym pojemniku. Wskazówka gastronomiczna Pozostały miąższ melona możesz z łatwością zamienić w absolutnie boski napój. Miąższ włóż do blendera, dodaj liście mięty, odrobinę miodu, lód i wodę gazowaną. Ubij na gładką masę i wypij.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz w deszczowy lub śnieżny wieczór przypomnieć sobie lato, wyjmij z szafki pudełko tych kandyzowanych owoców, otwórz je i najpierw po prostu zaciągnij się powietrzem. A potem zacznij jeść – najlepiej popijając gorącą, pachnącą zieloną herbatą.