Kandyzowane aronie
Tatiana Neblandinka 30 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Oryginalny przysmak – kandyzowane aronie.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1Suszenie, suszenieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg aronii1 kg cukru250 ml wody6 g kwasu cytrynowegowanilina Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zalej czyste jagody jarzębiny wodą i pozostaw na jeden lub dwa dni. Wodę należy wymieniać 2 razy dziennie.
Krok 2
Zagotuj syrop.
Krok 3
Odcedź jagody na durszlaku, następnie włóż je do gorącego syropu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 4
Przed końcem gotowania do syropu dodać kwasek cytrynowy i ewentualnie wanilinę.
Krok 5
Następnie syrop jest odcedzany (można go od razu przelać do wysterylizowanych słoików i zwinąć do wykorzystania w przyszłości lub wykorzystać w najbliższej przyszłości do przygotowania napojów, deserów, czy też do picia z herbatą)
Krok 6
Aby pozostały syrop na jagodach spłynął, pozostawia się je na durszlaku na kilka godzin (do jednego dnia).
Krok 7
Następnie jarzębinę układa się cienką warstwą na płaskich talerzach lub tacach w pomieszczeniu na jeden dzień do wyschnięcia. Jeśli to konieczne, przenieś jagody na inną suchą powierzchnię.
Krok 8
Gotowe kandyzowane aronii posypuje się cukrem, umieszcza w suchym słoju i przykrywa pokrywką. Kandyzowane aronie służą do dekoracji ciast, potraw oraz jako przysmak.