Kandyzowane aronie

Kandyzowane aronie

Tatiana Neblandinka 30 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKandyzowane aronie Do przepisu

Oryginalny przysmak – kandyzowane aronie.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1Suszenie, suszenieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg aronii1 kg cukru250 ml wody6 g kwasu cytrynowegowanilina Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zalej czyste jagody jarzębiny wodą i pozostaw na jeden lub dwa dni. Wodę należy wymieniać 2 razy dziennie.

Krok 2

Zagotuj syrop.

Krok 3

Odcedź jagody na durszlaku, następnie włóż je do gorącego syropu i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.

Krok 4

Przed końcem gotowania do syropu dodać kwasek cytrynowy i ewentualnie wanilinę.

Krok 5

Następnie syrop jest odcedzany (można go od razu przelać do wysterylizowanych słoików i zwinąć do wykorzystania w przyszłości lub wykorzystać w najbliższej przyszłości do przygotowania napojów, deserów, czy też do picia z herbatą)

Krok 6

Aby pozostały syrop na jagodach spłynął, pozostawia się je na durszlaku na kilka godzin (do jednego dnia).

Krok 7

Następnie jarzębinę układa się cienką warstwą na płaskich talerzach lub tacach w pomieszczeniu na jeden dzień do wyschnięcia. Jeśli to konieczne, przenieś jagody na inną suchą powierzchnię.

Krok 8

Gotowe kandyzowane aronii posypuje się cukrem, umieszcza w suchym słoju i przykrywa pokrywką. Kandyzowane aronie służą do dekoracji ciast, potraw oraz jako przysmak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja