Kanapki z wątróbką dorsza: dlaczego są idealną przekąską

Kanapki z wątróbką dorsza: dlaczego są idealną przekąską

Kanapki z wątróbką dorsza: dlaczego są idealną przekąską

Kanapki z wątróbką dorsza idealne na śniadanie, obiad, lunch lub po prostu przekąskę. Smaczne, satysfakcjonujące, a wątroba ma również wiele zalet!

Wątroba dorsza

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakiego chleba użyć do kanapek z wątróbką dorsza
  • Świąteczne kanapki z wątróbką dorsza
  • Kanapki z wątróbką dorsza na każdy dzień
  • Z czym pasuje wątróbka dorsza do kanapek?
  • Olej z wątroby dorsza: jak stosować
  • Korzyści z wątroby dorsza
  • Przepisy na niesamowite kanapki: na każdy dzień, nawet od święta
  • Kanapka z wątróbką dorsza i serkiem śmietankowym
  • Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem
  • Kanapka z wątróbką dorsza i ogórkiem kiszonym
  • Gorąca kanapka z wątróbką dorsza
  • Pasta z wątroby dorsza na kanapki i kanapki

Kanapka z wątróbką dorsza uniwersalny żołnierz. Mogą stanowić zupełnie codzienny posiłek lub ozdobić świąteczny stół. zarówno w formie bufetu, jak i na bankiecie. Aby zrobić pyszne kanapki, warto przestrzegać kilku zasad.

Jakiego chleba użyć do kanapek z wątróbką dorsza

Do kanapek z wątróbką dorsza wystarczy dowolny chleb.
Do kanapek z wątróbką dorsza wystarczy dowolny chleb.

Wątroba dorsza produkt jest tłusty i delikatny, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze chleba. Na przykład, jeśli chcesz zrobić małe kanapki, nie bierz tradycyjnej francuskiej bagietki lub włoskiej ciabatty, gdzie w miękiszu jest wiele dziur nadzienie przez nie przepłynie. Weź gruby chleb. Nie oznacza to jednak, że bagietki czy ciabatty w ogóle nie można używać jest to możliwe, ale w przypadku dużych kanapek, szczególnie zamkniętych, gdzie nie kroi się chleba na kromki, tylko bierze się duży kawałek i przecina się go poziomo Dzięki skórce nadzienie nigdzie się nie zgubi.

Jeśli chleb jest bogaty lub po prostu bardzo miękki, lepiej go usmażyć Jest pyszne i lepiej zachowa swój kształt.

Poza tą zasadą nie ma żadnych ograniczeń. Możesz użyć:

  • Chleb żytni bez drożdży z nasionami
  • Borodino lub Ryga
  • biały bochenek lub cegła
  • chleb tostowy (najlepiej tostowy)
  • bułeczki brioszki
  • pita (łącznie z suszeniem i pokrojeniem na kawałki)

Jeśli nie smażysz miękkiego chleba, upewnij się, że kawałek jest wystarczająco gruby cienki miękisz może szybko nasycić się sokiem/olejem z wątroby dorsza, powodując rozpadanie się kanapki.

Świąteczne kanapki z wątróbką dorsza

Kanapki z wątróbką dorsza na święto różnią się prezentacją i dodatkowymi dekoracjami
Kanapki z wątróbką dorsza na święto różnią się prezentacją i dodatkowymi dekoracjami

Czym różnią się od zwykłych, na co dzień? Oczywiście, serwując. Po pierwsze, rozmiar. Na świątecznym stole wciąż masz mnóstwo innych potraw, prawda? Następnie zlituj się nad swoimi gośćmi, zrób małe kanapki na cienkich plasterkach bagietki, Borodińskiego lub innego chleba żytniego. Wystarczą nawet krakersy lub po prostu kawałki chleba wielkości kęsa. Nadzienie do tych kanapek, czyli jak to teraz nazywamy „posypką”, może zawierać wszystko oprócz samej wątroby. wybieraj spośród przepisów na naszej stronie, który chcesz. A wygląd może być jednorodny (pasztet) lub mini-sałatka z kawałkami. Ale zdecydowanie powinna być dekoracja. Jak dobrze udekorować takie świąteczne kanapki? Coś, co wyróżnia się kolorem i pasuje do głównych produktów:

  • krążki małych ogórków, świeże lub marynowane
  • kapary-oliwki
  • plasterki rzodkiewki
  • paski wielobarwnej słodkiej papryki
  • małe zielone listki (najlepiej seler, koper i bazylia)
  • pół jajka przepiórczego
  • kawior (kawior czerwony, szczupakowy, wielobarwny kawior z latającej ryby)
  • Sałatka z wodorostów Chuka

Kanapki z wątróbką dorsza na każdy dzień

„Codzienne” kanapki z wątróbką dorsza zazwyczaj zawierają jajka i majonez. Czyli 3 bardzo sycące, raczej tłuste potrawy plus chleb. Aby takie kanapki były lepiej strawne i korzystne, należy je jeść z zieloną sałatą: na przykład liście sałaty + ogórki + rzodkiewki + sok z cytryny + sól i pieprz.

Majonez można zastąpić niskotłuszczowym twarogiem (należy go doprawić solą i pieprzem) lub mieszanką gotowanego żółtka (wybranego z jednego z jaj gotowanych do smarowania) i musztardy.

Z czym pasuje wątróbka dorsza do kanapek?

Wątróbka dorsza w kanapkach łączy się z różnorodnymi potrawami
Wątróbka dorsza w kanapkach łączy się z różnorodnymi potrawami

Sama wątróbka ma delikatną i rozsmarowującą się konsystencję, dlatego w zasadzie lepiej ją łączyć albo z produktami o podobnej konsystencji, albo odwrotnie z czymś o kontrastowej konsystencji, chrupiącym i twardym.

Podobne produkty obejmują:

  • jajka (na twardo, w woreczku, jajecznica, omlet)
  • twaróg lub miękki ser śmietankowy
  • majonez
  • gęsty jogurt (labane)

Kontrastowe to m.in.:

  • ogórki
  • rzodkiewka/daikon
  • słodka papryka
  • seler
  • chrupiące liście sałaty
  • świeża cebula

Ponadto wątroba dorsza dobrze komponuje się z pikantnymi i pikantnymi składnikami:

  • kapary
  • oliwki
  • ogórki kiszone
  • marynowane jalapeno
  • marynowana cebula

Olej z wątroby dorsza: jak stosować

Nie wyrzucaj oleju z wątroby dorsza, możesz z nim ugotować wiele pysznych dań
Nie wyrzucaj oleju z wątroby dorsza, możesz z nim ugotować wiele pysznych dań

Olej, w którym pływa w słoiku wątroba dorsza i który czasami waży więcej niż sama wątroba (a przez to jest bardzo drogi!), jest wyraźnie niedoceniany. W większości przypadków jest po prostu wyrzucany. Ale na jego bazie można przygotować doskonałe dressingi do sałatek rybnych (w tym domowego majonezu), dodać go do kotletów i klopsików rybnych, zawinąć w nim grzanki i upiec zupy rybne, stosować do gęstych dipów (sosów dipowych) z dodatkiem tuńczyka lub różowy łosoś. Nie wyrzucaj pysznego masła! Wystarczy odcedzić go od przypraw (często zawiera ziarna pieprzu i kawałki liści laurowych), przelać do szklanego słoika z szczelnie zamykaną pokrywką i przechowywać w lodówce do 10 dni.

Korzyści z wątroby dorsza

Wydaje się, że nawet współczesne dzieci wiedzą o zaletach oleju rybnego dla naszego organizmu. Jednym z głównych źródeł jego produkcji jest wątroba dorsza. Wątroba dorsza jest bogata w witaminy i minerały niezbędne dla naszego organizmu. Zawiera pełny zestaw witamin z grupy B, witamin A, C, E i D. Wątroba zawiera dużo przydatnego kwasu nikotynowego, żelaza, fluoru, jodu, fosforu, magnezu, niklu, sodu i miedzi. Ale głównym bogactwem wątroby dorsza Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Wątroba dorsza Produkt dość ciężki, zalecana ilość na dzień nie więcej niż 50 gr.

Przepisy na niesamowite kanapki: na każdy dzień, nawet od święta

Kanapka z wątróbką dorsza i serkiem śmietankowym

To bardzo sycąca kanapka, najlepiej spożywać ją rano. Dobrze go przeżułem i popijałem pyszną zieloną herbatą. A do pracy lub nauki uzyskany zapas energii wystarczy aż do późnego lunchu!

Kanapka z wątróbką dorsza i serkiem śmietankowym
Kanapka z wątróbką dorsza i serkiem śmietankowym

12 porcje

  • 2 duże grube kromki chleba na zakwasie, najlepiej z nasionami
  • 1 puszka całej wątroby dorsza (175180 gramów)
  • 45 łyżek l. miękki ser twarogowy
  • 2 duże jajka C0
  • 1 łyżka. l. masło lub olej z wątroby dorsza
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. W razie potrzeby podpiecz chleb w tosterze lub patelni. lub zostaw tak jak jest. Otwórz słoik i połóż wątróbki dorsza na zmiętych ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju. Wątrobę pokroić w plasterki bezpośrednio na ręcznikach papierowych i doprawić pieprzem.
  2. Posmaruj chleb serkiem śmietankowym.
  3. Lekko ubij jajka solą. Postaw patelnię lub mały rondelek na małym ogniu i wlej olej, nie dopuszczając do nadmiernego nagrzania dna. Wlać jajka i smażyć, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, aż jajka się zetną. Nie wysuszaj go! Jajka powinny pozostać bardzo miękkie.
  4. Jajka ułożyć na twarogu i posypać plasterkami wątroby dorsza. Podawaj natychmiast.

Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem

Wydaje się, że nawet nasze prababcie robiły takie kanapki. I wszyscy je uwielbiali. I postąpili słusznie dwa, trzy produkty i na stole prawdziwe święto!

Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem
Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem

45 porcji

  • 1 mały bochenek chleba Borodino
  • 1 puszka wątroby dorsza (175180 gramów)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki l. majonez
  • 1 łyżeczka musztarda, opcjonalnie
  • opcjonalnie zielona lub czerwona cebula
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Chleb Borodino pokroić w plasterki. Jeśli chcesz, wysusz go.
  2. Jajka ugotować na twardo, 9 minut. Obierz, odłóż 2 żółtka, resztę drobno posiekaj.
  3. Otwórz słoik i połóż wątróbki dorsza na zmiętych ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju. Wątrobę pokroić w plasterki bezpośrednio na ręcznikach papierowych i doprawić pieprzem.
  4. Wymieszaj kilka plasterków wątroby dorsza, odłożone żółtka, musztardę i majonez oraz pieprz. Rozgnieć widelcem na gładką masę. Wymieszaj z posiekanymi jajkami.
  5. Jeśli używasz cebuli, drobno posiekaj i dodaj do mieszanki. Wszystko to można przygotować wcześniej, kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce pod folią.
  6. Mieszankę wyłożyć na chleb Borodino, na wierzchu ułożyć plastry wątroby dorsza. Podawaj natychmiast.

Kanapka z wątróbką dorsza i ogórkiem kiszonym

Taka kanapka może być po prostu kanapką, całkiem niewinną i przygotowaną dla dzieci. Może też stanowić doskonałą przekąskę do wódki, tequili i innych mocnych alkoholi.

Kanapka z wątróbką dorsza i ogórkiem kiszonym
Kanapka z wątróbką dorsza i ogórkiem kiszonym

24 porcje

  • 1 puszka wątroby dorsza (175–180 g)
  • 4 kromki białego chleba
  • 2 średnio chrupiące pikle
  • 12 małe świeże ogórki
  • 2 duże jajka C0
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Jajka ugotować na twardo, 9 minut. Obierz i drobno posiekaj.
  2. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Jeśli skórka jest twarda, lepiej ją obrać. Posiekaj koperek, jeśli używasz.
  3. Wymieszaj jajka, pikle i koperek. Otwórz puszkę i widelcem włóż wątróbkę dorsza bezpośrednio do mieszanki jajecznej. Delikatnie rozgnieć wątrobę widelcem, aż pozostaną kawałki. Pieprz i wymieszaj.
  4. Powstałą mieszaninę rozsmaruj na chlebie. Świeże ogórki pokroić w cienkie plasterki, posolić i ułożyć na kanapkach. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli podajesz te kanapki jako przystawkę z wódką, możesz posypać ogórki szczyptą suszonych płatków chili.

Gorąca kanapka z wątróbką dorsza

Najbardziej tradycyjne połączenie: wątróbka dorsza i jajko na twardo. Jest tylko jedna różnica To jajko jest ledwo rozgotowane, żółtko nie stwardniało i dobrze komponuje się z chrupiącą, zapiekaną skórką ciabatty.

Gorąca kanapka z wątróbką dorsza
Gorąca kanapka z wątróbką dorsza

3 porcje

  • 1 średnia ciabatta
  • 1 puszka wątroby dorsza (175–180 g)
  • 3 duże jajka C0
  • 6 łyżek l. twarożek zbożowy w śmietanie
  • masło
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • liście sałaty do dekoracji
  1. Jajka włóż do rondelka z lekko gotującą się, mocno osoloną wodą. Gotuj dokładnie 7 minut. Umieścić w lodowatej wodzie na 1 minutę. Wyczyść ostrożnie.
  2. Ciabattę przekrój w poprzek na 3 równe części. Teraz przetnij każdą część poziomo na pół, ale nie do końca, tak aby otwierała się jak książka.
  3. Wnętrze ciabatty smarujemy masłem i smażymy na suchej patelni przecięciem do dołu, na złoty kolor.
  4. Otwórz słoik i połóż wątróbki dorsza na zmiętych ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju. Wątrobę pokroić w plasterki bezpośrednio na ręcznikach papierowych i doprawić pieprzem.
  5. Połóż 2 łyżki na każdym kawałku ciabatty (dolna połowa). l. twarożek i wątróbka. Zamknąć i podgrzewać na patelni pod przykryciem przez 2 minuty.
  6. Włóż połówki jajek do kanapki i…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja