Kanapki z suszonymi pomidorami z bruschettą, ciabattą, świąteczne i proste

Kanapki z suszonymi pomidorami z bruschettą, ciabattą, świąteczne i proste

Kanapki z suszonymi pomidorami z bruschettą, ciabattą, świąteczne i proste

Marianna Orlinkowa 08 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział

Suszone pomidory, produkt, który pojawił się w naszym życiu dwie, trzy dekady temu, są tradycyjnym składnikiem wielu dań niemal wszystkich kuchni śródziemnomorskich, zwłaszcza włoskiej. Kiedyś były wśród nas ciekawostką, teraz słoiczki pomidorów w oleju lub opakowania próżniowe z suszonymi połówkami goszczą na półkach większości supermarketów (zwykle obok pesto i sosów pomidorowych). No i oczywiście wiele osób robi w domu suszone pomidory – dodaje je do sosów, sałatek, gulaszy i co najważniejsze – do kanapek!

Kanapki z suszonymi pomidorami

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co pasuje do suszonych pomidorów?
  • Z czym je się suszone pomidory na kanapkach?
  • Top 10 najlepszych podstawowych kombinacji z suszonymi pomidorami w kanapkach
  • Przepisy
    • Kanapka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

    • Gorąca kanapka na ciabatcie z suszonymi pomidorami i pepperoni

    • Tost PP-awokado z suszonymi pomidorami

W produkcji pomidory przygotowywane są w następujący sposób: krojone, poddawane działaniu tlenku siarki (jeśli chcą zachować swój naturalny czerwony kolor) i/lub soli i umieszczane do suszenia w suszarce w temperaturze 40–60°C lub bezpośrednio w suszarce. słoneczny. Pomidory spędzają na słońcu od 3 do 10 dni, w zależności od klimatu, odmiany i wielkości, a maksymalnie jeden dzień w suszarce. Gotowe pomidory pakujemy do słoików, zalewamy olejem (słonecznikowym lub oliwkowym), dodając różne suszone zioła, czasem czosnek. Lub zapieczętowane w opakowaniu próżniowym Odbywa się to tylko w przypadku całkowicie odwodnionych pomidorów, które należy namoczyć przed użyciem. Aby przygotować 1 kilogram suszonych pomidorów, zwykle potrzeba co najmniej 10 kilogramów świeżych.

Jak przygotować suszone pomidory w domu, opisano szczegółowo tutaj. Swoją drogą można je też zrobić poza sezonem, będzie po prostu droższe.

Co pasuje do suszonych pomidorów?

Sałatka z suszonymi pomidorami
Sałatka z suszonymi pomidorami

Szczerze mówiąc, łatwiej powiedzieć, do czego nie pasują. Chyba tylko ze świeżym mlekiem. I z kawiorem. I ze szprotami (choć wciąż są fani). No cóż, nawet do deserów, choć jeśli posłodzimy suszonego pomidora, wyjdzie ciekawy kandyzowany owoc. Suszone pomidory dobrze sprawdzają się w sałatkach, także tych zawierających zboża czy owoce. Świetnie komponują się z każdym mięsem, drobiem i rybami. Znakomite do zup i sosów, jako dodatek do kasz i gulaszy warzywnych. Ale najjaśniejsze i najbardziej widoczne są w kanapkach! Nasi czytelnicy uwielbiają z nimi gotować, oceńcie sami:

– Kasza kukurydziana z mięsem, suluguni i suszonymi pomidorami od Kasym Eristov

– Gołąbki z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami od Zoryany Iwczenki

– Ciasto warstwowe z borowikami i suszonymi pomidorami od Olgi Sivovej

– Ciasto przekąskowe z suszonymi pomidorami i szynką z OZornika

– Rilette z awokado z suszonymi pomidorami i kaparami od Yuna

Cóż, trochę bardziej nietrywialnego od nas:

– Wegetariańska kapuśniak ze świeżej kapusty z suszonymi pomidorami

– Omlet jajeczny z suszonymi pomidorami

– Przystawka z serka śmietankowego i pomidorów

Z czym je się suszone pomidory na kanapkach?

Projektując kanapkę z suszonymi pomidorami, upewnij się, że łączy w sobie różne smaki, a zwłaszcza tekstury. Na przykład, jeśli masz miękki, miękki chleb, taki jak chałka lub chleb kanapkowy, dodaj coś chrupiącego i gęstego. Jeśli chleb ma chrupiącą skórkę i niewielką ilość miękiszu (bagietka francuska lub ciabatta), uzupełnij go czymś treściwym na przykład twaróg lub pasztet mięsny. Cóż, coś bardzo świeżego będzie świetnie pasować do każdej kanapki z suszonymi pomidorami. plastry ogórków i soczyste liście sałaty.

Wakacyjne kanapki z suszonymi pomidorami najlepiej przyrządza się w technologii włoskiej bruschetty, czyli jedną stronę kromki chleba smażymy na oliwie i po tej samej stronie układamy nadzienie. Dzięki temu nadzienie nie nasiąknie pieczywem po kilku godzinach na stole. I nie trzeba smażyć drugiej strony, żeby bruschetta nie podrapała podniebienia.

Top 10 najlepszych podstawowych kombinacji z suszonymi pomidorami w kanapkach

Kanapka z suszonymi pomidorami na francuskiej bagietce
Kanapka z suszonymi pomidorami na francuskiej bagietce

1. Ciabatta + twarożek + pesto bazyliowe

2. Chleb żytni (bułka) + masło + lekko solony łosoś

3. Chleb Borodino + twarożek ziarnisty + adjika

4. Bagietka francuska + szynka gotowana + ser Maasdam

5. Chleb biały pełnoziarnisty + stracciatella + świeży pomidor

6. Chleb z nasionami + awokado + cytryna

7. Chleb tostowy + domowy majonez + jajka siekane + seler

8. Pita + feta + cienko pokrojona kapusta

9. Bagietka francuska + masło + omlet lub jajecznica

10. Chleb pełnoziarnisty + smażony boczek + liście rzymskiej

W przypadku takich kanapek lepiej jest przeciąć francuską bagietkę, np. ciabattę, na pół wzdłuż i włożyć do środka nadzienie.

Jeśli masz ochotę na gorącą kanapkę, wybierz kombinacje numery 4, 9 i 10.

Przepisy

Kanapka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

Ta kanapka jest świetną przekąską przed lekkim lunchem (jeśli zrobisz małą) lub samodzielną kolacją (jeśli zrobisz dużą). Najważniejsze jest, aby zrozumieć, jak kroić chleb!

Kanapka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem
Kanapka z suszonymi pomidorami i tuńczykiem

1–4 porcje

  • 2 kromki białego chleba pełnoziarnistego
  • 1 puszka tuńczyka, 170–190 g
  • 10–12 sztuk suszonych pomidorów, około 40 g
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 2–3 łyżki. l. majonez
  • 1 łyżka. l. ocet
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Można go tak samo dodać do nadzienia, ale jeśli masz przed sobą pracę, lepiej pozbawić cebulę jej charakterystycznego zapachu. Aby to zrobić, zalej cebulę octem, dodaj sól i zamieszaj. Następnie zalać około 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić na 30 sekund, następnie odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą i osuszyć.
  2. Tuńczyka przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar płynu lub oleju. Tuńczyka rozgnieć widelcem i wymieszaj z cebulą i majonezem. Pieprz według uznania.
  3. Drobno posiekaj suszone pomidory. Chleb można opiekać lub pozostawić świeży.
  4. Połóż tuńczyka na liściach romaine, a następnie na chlebie. Posypać suszonymi pomidorami.

Przy okazji

Wybieraj tuńczyka w oleju, a nie we własnym soku: lepiej smakuje na kanapkach.

Gorąca kanapka na ciabatcie z suszonymi pomidorami i pepperoni

To niesamowicie uzależniające jedzenie. Prawie pizza, tylko piętnaście minut od początku do końca. W razie potrzeby pepperoni można zastąpić chorizo ​​lub inną smaczną kiełbasą.

Gorąca kanapka na ciabatcie z suszonymi pomidorami i pepperoni
Gorąca kanapka na ciabatcie z suszonymi pomidorami i pepperoni

2–4 porcje

  • 1 duża ciabatta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50–60 g kiełbasy pepperoni
  • 150–200 g mozzarelli na pizzę
  • 4 łyżki l. pyszny sos pomidorowy
  • oliwa z oliwek lub masło
  1. Drobno posiekaj suszone pomidory. Pokrój mozzarellę i pepperoni w cienkie plasterki.
  2. Ciabattę przekrój wzdłuż na pół. Posmaruj obie połówki od strony przecięcia sosem pomidorowym i połóż na nich plasterki mozzarelli.
  3. Na dolną połowę pepperoni połóż suszone pomidory i przykryj drugą połówką.
  4. Na patelnię z grubym dnem dosłownie wlewamy odrobinę oliwy lub kawałek masła, a bezpośrednio na oleju układamy ciabattę. Umieścić na średnim ogniu pod przykryciem.
  5. Po 5–7 min. Kanapkę można ostrożnie odwrócić na drugą stronę, dodając kolejną kroplę masła. Grilluj, aż zobaczysz roztopiony ser wylewający się z kanapki, jeszcze 3 do 4 minut. Podawać na gorąco.

Przy okazji

Jeśli zostanie Ci kawałek tej ciabatty (co jest oczywiście mało prawdopodobne), możesz go później zjeść, podgrzewając go w kuchence mikrofalowej – ale tylko w odpowiedni sposób! Oznacza to, że obok ciabatty postaw miskę, wlewając do niej wcześniej około 70 ml wody. Dzięki temu mikrofale nie będą wyciągać wilgoci z chleba po podgrzaniu.

Tost PP-awokado z suszonymi pomidorami

Od takiej kanapki niestety nie schudniesz, ale zawiera ona wszystko, co najzdrowsze i jest dość sycąca. I pyszne! Twoje ciało na pewno będzie zadowolone.

Tost PP-awokado z suszonymi pomidorami
Tost PP-awokado z suszonymi pomidorami

1–2 porcje

  • 2 cienkie kromki chleba żytniego z nasionami
  • 1 średnio dojrzałe awokado
  • 10–12 sztuk suszonych pomidorów, około 40 g
  • 1 mała pęczek ulubionych ziół (np. bazylii)
  • 2 łyżki l. twaróg
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Drobno posiekaj warzywa i wymieszaj je z twarogiem i pieprzem.
  2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, a miąższ rozgnieć widelcem dość grubo. Wlać sok z cytryny, dodać odrobinę soli i pieprzu.
  3. Suszone pomidory pokroić na średnie kawałki.
  4. Na chlebie połóż awokado, twarożek z ziołami i suszone pomidory. Podawaj natychmiast.

Przy okazji

Jeśli chcesz sobie pozwolić na dzień wolny od białka zwierzęcego, zamiast twarogu możesz sięgnąć po hummus lub po prostu puree z białej fasoli z puszki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #suszone pomidory #suszone pomidory #Suszenie #bruschetta z pomidoramiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja