Kanapki na świąteczny stół: 12 przepisów na przyjazne spotkania i nie tylko

Kanapki na świąteczny stół: 12 przepisów na przyjazne spotkania i nie tylko

Kanapki na świąteczny stół: 12 przepisów na przyjazne spotkania i nie tylko

Roman Ryżow 12 stycznia 2024 r

Kanapki na świąteczny stół to ponadczasowa klasyka. Taka przekąska już swoim wyglądem potrafi zaostrzyć apetyt i poprawić nastrój. Ponadto różnorodność nadzień zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. W przeddzień wakacji, kiedy spodziewane są częste biesiady z gośćmi lub po prostu przyjacielskie spotkania, nie chce się długo stać przy piecu. Tutaj z pomocą przychodzą kanapki, a żeby były smaczne i apetyczne, wystarczy znać kilka zasad.

Kanapki na świąteczny stół

Treść artykułu:

  • Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem
  • Kanapka z tuńczykiem
  • Kanapka z pełnoziarnistego chleba z dodatkiem kurczaka i serka twarogowego
  • Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą
  • Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym
  • Gorące kanapki z grzybami, papryką i pesto
  • Kanapki z awokado i pistacjami
  • Kanapka z kawiorem śledziowym według przepisu A.P. Czechowa
  • Kanapka z wątróbką i jabłkami
  • Gorące kanapki na świąteczny stół
  • Kanapka z rzodkiewką
  • Kanapki ze szprotami i ogórkami

Dobra kanapka zaczyna się od dobrego chleba. Staraj się wybierać tylko świeże, z chrupiącą skórką i dobrze wypieczonym miękiszem. Tę, która długo leżała w torbie i wyschła, lepiej przeznaczyć na bułkę tartą lub panierkę, a zawilgoconą wyrzucić. Weź pod uwagę fakt, że świąteczne kanapki to nadal przystawka, a nie danie główne, dlatego kawałki chleba powinny być bardzo małe, jeden lub dwa kęsy. Niewielu gości będzie chciało ograniczyć apetyt przed gorącym posiłkiem. Kolejną ważną kwestią jest to, że przed dodaniem nadzienia lepiej jest lekko podsuszyć chleb z obu stron na patelni bez oleju lub w piekarniku. Dzięki temu kanapki nabiorą chrupiącej konsystencji, nie będą się dłużej rozmokły, pozostając piękne i smaczne.

Jednym z najpopularniejszych nadzień świątecznych kanapek była i pozostaje wątróbka dorsza. Najlepiej nadają się do tego pieczywo Borodino, pieczywo tostowe, a także pieczywo pełnoziarniste z nasionami. Wątróbka konserwowa jest bardzo miękka, można ją rozgnieść i rozsmarować jak pasztet, można też pokroić na drobne kawałki, wymieszać ze świeżym ogórkiem, selerem lub innym chrupiącym warzywem, dodać jajko, sałatę i ładnie posmarować lekko podpieczonym tostem. Kanapka z wątróbką dorsza jest zawsze pyszna.

Kanapki ze szprotami są nadal aktualne na świątecznym stole. Należy pamiętać, że te konserwy są dość tłuste, więc jeśli to możliwe, usuń nadmiar oleju. Szproty lepiej połączyć ze świeżym lub lekko solonym ogórkiem, ziołami, jabłkiem lub kawałkiem pieczonych buraków. Świetne są też oliwki, kapary, mały plasterek cytryny itp.

Niedrogie i smaczne kanapki robi się ze śledzia (a nawet jego kawioru) lub innej lekko solonej ryby. Zwłaszcza jeśli dodasz twarożek, zioła i odrobinę posiekanej czerwonej cebuli. Czasami do takich kanapek nie używa się nawet chleba, ale kawałek gotowanego lub pieczonego ziemniaka.

W naszej ofercie znajdziesz 12 przepisów na kanapki na świąteczny stół. Wszystkie są proste i bardzo smaczne.

Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem

Kanapki z wątróbką dorsza i jajkami gościły na świątecznym stole również nasze mamy i babcie. A taki poczęstunek zawsze wyprzedał się z hukiem. Jednocześnie jest minimum produktów i spędzonego czasu. Spróbuj.

Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem
Kanapka z wątróbką dorsza i jajkiem

Do robienia kanapek dla 4 osóbPotrzebne 5 porcji:

  • puszka wątroby dorsza – 1 szt. (175–180 g)
  • mały bochenek chleba Borodino 1 sztuka
  • jajko – 4 szt.
  • majonez 3 łyżki l.
  • musztarda (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • opcjonalnie zielona lub czerwona cebula
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Aby przygotować kanapkę z wątróbką dorsza, chleb Borodino pokroić w małe plasterki. W razie potrzeby wysuszyć.
  2. Jajka ugotować na twardo, 9 minut. Odłożyć 2 żółtka, resztę drobno posiekać. Połóż wątróbki dorsza na zmiętych ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar oleju. Wątrobę pokroić w plasterki bezpośrednio na ręcznikach i pieprzu.
  3. Kilka plasterków wątroby dorsza i pozostałe żółtka rozgnieć widelcem na gładką masę, dodaj musztardę, majonez i pieprz. Wymieszaj z posiekanymi jajkami.
  4. Jeśli używasz cebuli, posiekaj ją bardzo drobno i dodaj do powstałej masy. Wszystko to można przygotować wcześniej, kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce pod folią.
  5. Mieszanką smarujemy chleb Borodino i układamy na nim plastry wątroby dorsza. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni: jajek na tę kanapkę z wątróbką dorsza nie można gotować w rondlu, ale można je szybko ugotować w kuchence mikrofalowej. Dzięki temu nie będziesz musiał ich czyścić i zajmie to znacznie mniej czasu.

Swoją drogą: do tej kanapki przydałyby się również bardzo cienkie plasterki świeżego ogórka. Ułóż je tak, aby zachodziły na siebie pomiędzy masą jajeczną a wątrobą dorsza.

Kanapka z tuńczykiem

Kanapka z tuńczykiem i świeżymi warzywami, pieczona na chlebie bezdrożdżowym z nasionami, to bardzo lekka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Nie zabije apetytu ani nie sprawi, że poczujesz się ciężko, więc na pewno zostanie Ci trochę energii na danie główne.

Kanapka z tuńczykiem PP
Kanapka z tuńczykiem PP

Do przygotowania kanapek na 2 porcje potrzebne będą:

  • puszka tuńczyka we własnym soku – 1 szt. (175g)
  • rzodkiewka 34 szt.
  • duże, ale nie grube kawałki przaśnego chleba żytniego z nasionami 4 szt.
  • średni ogórek kiszony 1 sztuka
  • średni pęczek różnorodnych warzyw (pietruszka, koper, zielona cebula) 1 sztuka (5060 g)
  • olej nierafinowany (z oliwek, słonecznika lub orzechów) 4050 gr
  • ząbek czosnku, opcjonalnie 1 sztuka
  • sok z cytryny 1 łyżka. l.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Zacznij przygotowywać kanapkę z pastą. W tym celu drobno posiekaj warzywa, włóż je do szklanki blendera zanurzeniowego i zalej sokiem z cytryny. Jeśli używasz czosnku, drobno go posiekaj i dodaj do warzyw. Odstawić na 5 minut i zmielić blenderem na pastę, stopniowo dodając nierafinowany olej. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
  2. Odcedź tuńczyka (nie będzie on potrzebny do tego dania). Miąższ rozgnieć widelcem. Ogórka drobno posiekać, połączyć z tuńczykiem, obficie popieprzyć i wymieszać z łyżką zielonego dressingu.
  3. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Posmaruj zielony dressing po jednej stronie każdego kawałka chleba. Ułożyć tuńczyka, przykryć plasterkami rzodkiewki i pieprzem. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni: rzodkiewki na tę kanapkę można wstępnie marynować. Aby to zrobić, pokrój go w cienkie plasterki, dodaj odrobinę octu winnego lub soku z cytryny, szczyptę soli i cukru. Po 10 minutach będzie gotowy.

Przy okazji: jeśli przygotowujesz taką kanapkę dla dużej firmy i zostało Ci dużo płynu z tuńczyka, możesz ją zamrozić i wykorzystać do dressingu do sałatek lub do bulionu zup rybnych.

Jeśli chcesz zabrać tę kanapkę z tuńczykiem do pracy lub szkoły, przekrój kawałki chleba na pół i przygotuj zamkniętą kanapkę.

Kanapka z pełnoziarnistego chleba z dodatkiem kurczaka i serka twarogowego

Kanapka z kurczakiem i serkiem to ulubione danie każdego człowieka połączone w jedną przekąskę. Nic więc dziwnego, że danie podoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Kanapka z pełnoziarnistego chleba z dodatkiem kurczaka i serka twarogowego
Kanapka z pełnoziarnistego chleba z dodatkiem kurczaka i serka twarogowego

Do przygotowania kanapek na 2 porcje potrzebne będą:

  • grillowane mięso z kurczaka 300 gr
  • chleb pełnoziarnisty – 6 sztuk
  • twarożek 5–9% tłuszczu 100 gr
  • mały ogórek 1 sztuka
  • mały pęczek pietruszki 1 sztuka
  • śmietana 1–2 łyżeczki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Do smarowania drobno posiekaj natkę pietruszki. Połącz warzywa, twarożek i śmietanę. Sól i pieprz. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
  2. Podpiecz chleb w tosterze. Każdy kawałek smarujemy smarem twarogowym.
  3. Pokrój ogórek i kurczaka w cienkie plasterki. Na 2 kawałkach chleba ułóż kurczaka, na kolejnych dwóch ogórki, dodaj sól i pieprz.
  4. Połóż chleb ogórkowy na chlebie z kurczakiem. Przykryj pozostałym chlebem, rozłóż stroną do dołu. Lekko dociśnij, przekrój ukośnie i podawaj.

Uwaga dla gospodyni: jeśli lubisz zieleninę, to oprócz pietruszki możesz dodać kolendrę, koperek, a nawet bazylię z estragonem. Odrobina świeżości sprawi, że ta kanapka będzie jeszcze smaczniejsza.

Przy okazji: zamiast twarogu do posmarowania kanapki z kurczakiem można użyć serka mascarpone.

Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą

Kanapki z czerwoną rybą przygotowane według naszego przepisu ozdobią każdy świąteczny stół. Zawierają nie tylko zwykłe składniki, ale także świeże warzywa, które nadadzą potrawie przyjemną chrupkość i dodatkowy smak. Nawet dzieci będą zachwycone zobaczysz. Ta przystawka idealnie nadaje się również do bufetów na świeżym powietrzu.

Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą
Najlepszy przepis na kanapkę z czerwoną rybą

Do przygotowania kanapek na 3 porcje potrzebujesz:

  • bułki 34 szt.
  • solona czerwona ryba 120 gr
  • ser topiony 100 gr
  • liście sałaty (dowolne)
  • średnia marchewka – 1/4 szt.
  • łodyga selera 1/4 szt.
  • plasterki pomidora (opcjonalnie)
  • majonez 1 łyżka. l.
  • koperek 2 gałęzie
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Wyjmij ser z lodówki wcześniej, aby miał czas na ogrzanie się do temperatury pokojowej. Ułatwi to mieszanie z innymi składnikami, a nadzienie kanapkowe będzie delikatniejsze. Wyciśnij sok z cytryny (w razie potrzeby możesz go zastąpić sokiem żurawinowym).
  2. Zetrzyj marchewki. Można użyć małych lub dużych – to kwestia gustu. Łodygę selera pokroić bardzo cienko. Możesz także wziąć trochę liści. Posiekaj koperek.
  3. Rybę pokroić na małe kawałki i wymieszać z marchewką, selerem i koperkiem. Skropić sokiem z cytryny. Dodać miękki serek śmietankowy i majonez, wymieszać. Sól i pieprz do smaku.
  4. Bułki przekrój na pół. Na spód połóż liście sałaty, a na wierzch przygotowane nadzienie. W razie potrzeby dodaj plasterki pomidora. Podawać.

Uwaga dla gospodyni: taką kanapkę można przygotować nie tylko z soloną, ale także z wędzoną czerwoną rybą. Wędzone na zimno czy na gorąco? Tak, każdy, wybierz według własnego gustu.

Nawiasem mówiąc: jeśli seler nie odpowiada Twojemu gustowi, można go zastąpić gotowanymi burakami. Również przydatne i piękne. Jeśli bułka nie wydaje się zbyt wygodna do takiej kanapki, możesz zamiast niej użyć chleba pita. Świetnym pomysłem na kanapkę z soloną rybą jest również zrobienie smarowidła i zwinięcie go.

Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym

Ta kanapka to kolejny mile widziany gość na świątecznym stole. Niezwykłe, lekkie, bardzo smaczne, przypadnie do gustu wegetarianom, osobom poszczącym i przestrzegającym prawidłowego odżywiania. Do tej przekąski wybierz wysokiej jakości chleb z gęstym miękiszem i chrupiącą skórką. Uwierz mi, danie sprzeda się z hukiem.

Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym
Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym

Do przygotowania kanapek na 2 porcje potrzebne będą:

  • świeże lub mrożone różyczki brokułów 450 gr
  • duże kromki domowego chleba z chrupiącą skórką 2 szt.
  • sos serowy 34 łyżki l.
  • oliwa z oliwek 3 łyżki l.
  • czosnek 2 goździki
  • suszone płatki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki
  • musztarda 1/2 łyżeczki
  • szczypta sody oczyszczonej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Jeśli używasz mrożonych brokułów, rozmroź je wcześniej. Duże kwiatostany pokroić na 2 części4 części. Czosnek pokroić w plasterki.
  2. Do rondla o grubym dnie wlać oliwę z oliwek. Dodać…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja